Två flaskor med saft av fläder.
Mat o bak

Fläder – doft, smak och en skönhet för ögat

En av sommarens höjdpunkter är när flädern blommar. Vi har ett stort träd i trädgården som brukar vara översållat med gräddvita blommor i början av juli. I år blev det några veckor tidigare. Men det gjorde inget. Blommorna var så välkomna ändå.

Jag bad sonen och hans kompis att plocka blommorna. Och det gjorde de med bravur. En hel Ica-kasse med blommor fick jag. Stora F fick hjälpa till att skära citroner och jag styrde och ställde som vanligt. Idag på midsommardagen var den klar. Nästan fem liter saft blev det. Nu fikar sonen och jag på den nya saften, med valnötsbröd och chokladmuffins. Vi njöt, vill jag lova.

Nu är det ju kanske lite sent men jag kan ändå dela med mig av receptet, bara för att det är så underbart gott. Ja, fläder är ju både doft, smak och en skönhet för ögat. Så här kommer receptet:

Cirka 30-40 klasar fläderblommor
3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
50 g citronsyra

  1. Borsta citronerna och skiva dem.
  2. Lägg skivorna tillsammans med blomklasarna i en stor rostfri bunke (minst 5 liter).
  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronskivorna.
  4. Lägg på ett lock och låt stå i 3-4 dagar. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.
  5. Ställ flaskorna i kylen. Saften går utmärkt att frysa, exempelvis som iskuber eller i plastpåsar som läggs i ren mjölkkartong eller plastbunke som skydd.

Sen är det bara att ordna saftkalas i trädgården eller i husvagnen.

Har du också fläder i överflöd? Elle mat & vin har flera härliga recept med fläder, det är härliga sommardrinkar, desserter och till och med en flädergravad lax. Väl värt att porva.

Jag hoppas ni hade en trevlig midsommar. Hos oss var det blåsigt, en del regn men fantastiskt mysigt och trevligt ändå. Avslutar med en midsommarbild.

Blommor, midsommarstång och en ljuslykta.
Midsommaren blev både blåsig, regnig och alldeles underbar.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: