Köpa husvagn? Här är husvagnsköparens ABC
Ska du köpa husvagn? Här är en lista från A till Ö om vad du bör tänka på när du ska införskaffa din nästa pärla. Oavsett om du köper nytt eller begagnat – här är alla tips som du kan behöva. Och skulle du se att jag missat något – hör gärna av dig så kompletterar jag listan.
Vill du skriva ut listan? Här kan du ladda ner en pdf av Husvagnsköparens ABC-lista.
AC svalkar och tynger
AC finns på en del vagnar, men långtifrån alla. Innan du ska köpa husvagn – tänk igenom om det verkligen är något du behöver. En Ac väger nämligen en del och minskar då lastvikten. Men ska du använda vagnen i Sydeuropa är kanske AC ett viktigt val. Om det finns en AC på husvagnen du står i startgroparna att köpa bör du försöka kolla att den fungerar eftersom en AC kan vara kostsam att laga.
Besiktningsprotokollet…
… är alltid bra att titta igenom – om husvagnen du tänkte köpa är äldre än fyra år vill säga, eftersom alla husvagnar äldre än fyra år måste besiktigas minst var annat år. Ett godkänt besiktningsprotokoll visar att husvagnen är trafiksäker, men säger inget om husvagnens övriga skick.
Cirkulationspump…
… finns i vagnar med vattenburen värme. Något som en del tycker är ett plus eftersom det ger jämnare värme i vagnen. Men jag kan nog uppleva att luftburen värme med gasolpannan på högsta fräs värmer en utkyld vagn snabbare än om du har vattenburen värme. Har du dessutom bara tänkt att använda vagnen på sommaren så kanske det inte har så stor betydelse. Men oavsett så ska du kontrollera att värmesystemet fungerar. En cirkulationspump eller gasolpanna är inget man vill laga på en nyinköpt vagn.
Dragbil är ju bra att ha
Om du inte redan har skaffat en dragbil tycker jag att du ska börja med att ordna det. Men när du väl har en dragbil så ta en titt i bilens registreringsbevis. Där står hur tungt släp du får dra med din bil. Det där med vikten är viktigt och det kan du läsa mer om i del 1 av min Husvagnsskola.
Elen är bra att checka av när du ska köpa husvagn
All elektronik ska ju fungera, det är väl ett minsta krav man kan ha som husvagnsköpare oavsett om vagnen är ny eller begagnad. På nyare vagnar finns ofta en manöverpanel som visar exempelvis nivå i vattentanken och om elen är tillkopplad. Om panelen är trasig eller visar fel, kan det vara ett bra argument när ni diskuterar priset.
Fukt och förtält
Fukt är en av de viktigaste sakerna att kontroll om du ska köpa husvagn begagnat. Ett fukttest kostar någon tusenlapp men är väl värt pengarna. Eller om säljaren bedyrar att vagnen inte har fukt, be då om ett aktuellt fuktmätningsprotokoll. När vi är inne på F kan jag passa på att nämna förtältet. Om det medföljer ett sådant, var noga med att ta en titt i väskan och stick gärna in näsan också. Ett tält som luktar mögel är lätt känna igen och kan lika bra stanna hos säljaren. Däremot kan du passa på att pruta på priset om tältet visar sig vara i dåligt skick.
Gasolkoll när du ska köpa husvagn
Gasoltest bör göras varje år. Det går ut på att provtrycka gasolen för att hitta läckor i ledningar och ventiler. Även om gasoltest är gjort tycker jag att man gott kan kosta på sig ett gasollarm, utifall en läcka skulle uppstå.
Husbil eller husvagn
Har du tänkt igenom att det verkligen är en husvagn du ska ha. Användningsområdena skiljer sig något så tänkt till ett varv innan du bestämmer dig.
Invändig kontroll
Invändig kontroll är bland de viktigare sakerna att göra inför husvagnsköpet. Gå igenom vagnen och kolla skicket på dynor, väggar, golv och tak. Köper du en vagn med renoveringsbehov är det kanske bra att kolla golvet lite extra. Ett fuktskadat golv kan innebära att du måste byta bärande delar i vagnen och det kan innebära väldigt mycket merjobb.
Julen med h
Julen, eller jag menar hjulen, ska vara i bra skick. Mönsterdjup måste vara minst 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck, och det är verkligen ett minimum. Mönstret får gärna vara det dubbla. Kolla även gummit så att det inte finns sprickor i. När du ändå kryper runt på knä kan också kolla ztödbenen (se vidare bokstaven Z, nedan) så att de fungera och är stadiga.
Koppla till och koppla från
Koppla till vagnen om du köper en begagnad vagn. Kolla så att det inte är några skador på kulhandsken och prova så att det går lätt att koppla till och koppla loss, samt att kulhandsken nyper om kulan som den ska.
Lista tillval när du ska köpa husvagn
Lista alla tillval du skulle vilja ha på din husvagn såsom mikro, våningssäng, golvvärme, antal sovplatser mm. Plocka bort de tillval som är lätta att ordna i efterhand som till exempel formsydda golvmattor, snygga gardiner och wifi. Sätt en prioriteringssiffra på de tillvalen som blivit kvar. 1 för sådant som är ett absolut måste, 2 för sådant du gärna vill ha men skulle kunna leva utan och 3 för sådant som är extraextra utan egentlig nyttofunktion. Därefter kan det vara lättare att jämföra olika vagnar.
Markis eller förtält?
Något slags tak utanför vagnen är ett stort plus och kan vara bra i alla väder. Naturligtvis skyddar ett tält bra mot regn, men en markis kan i många lägen var oerhört praktiskt. Lite tankar om hur jag tänker kring markis eller förtält har jag skrivit om här. Men vi är alla olika så tänk igenom hur du kommer använda din vagn. Om det medföljer ett förtält montera gärna upp det och lukta på det. Är det mögel i det så tycker jag inte du ska ta med det i köpet.
Ny eller begagnad?
Ny eller begagnad husvagn? Ja, att köpa en nyare behöver inte alltid betyda att du gör en dålig affär. En husvagn sjunker inte i pris på samma sätt som en bil gör. Om du vill ha en sprillans ny vagn till lägsta möjliga pris, håll utkik efter förra årets modell som kan reas ut för att handlaren vill få plats med årets modeller.
Olja eller service
Oljesticka lär du inte hitta i vagnen, men serviceboken är aldrig fel att slå en kik i. Det är ju alltid ett stort plus om vagnen är servad regelbundet.
Pruta när du ska köpa husvagn!
Ska du köpa husvagn privat så är det mer regel än undantag att man prutar. Men även hos en firma kan det löna sig att ifrågasätta priset. Även om de inte vill gå ner i pris så kan du få rabatt på tillbehör som förtält eller möbler.
Quick-parkering
Quick-parking, eller en så kallad mover kan vara bra ha. Det är som en snabbhjälp som du kopplar till när du antingen har tröttnat på att försöka krångla dig in på trånga campingtomter, eller när du inte kan lita på att det finns hjälpsamma campinggrannar som ställer upp och puttar och drar din vagn rätt. Movern gör att du kan koppla bort vagnen från bilen och sedan manövrera vagnen med en fjärrkontroll. Väldans smidigt måste jag säga, men den går att montera till efteråt om man gärna vill ha en sådan. Det du ska göra om det finns en mover på vagnen du ska köpa, är att testa dess funktion. Be säljaren om fjärrkontrollen och ta vagnen på en liten tur så du vet att movern fungerar som den ska.
Reka marknaden innan du ska köpa husvagn
Det lönar sig att undersöka marknaden ordentlig innan du slår till. Kolla Blocket och Bytbil.com så du vet hur prisläget ser ut. Man ska ju inte betala mer än nödvändigt, men även ett alltför lågt pris kan göra att du bör kolla vagnens skick med extra skarp blick.
Sovplatser för alla
Sovplatser är bra att räkna igenom. Om ni är en familj på två vuxna och två barn så ska det naturligtvis finnas minst fyra sovplatser. Ta även med i beräkningen att det kanske ska följa med någon eller några kompisar till barnen så någon extra sovplats är inte fel.
Tv i finrummet
Tv-uttag finns ofta monterat på husvagnar. Skulle det inte finnas är det faktiskt inte någon större sak att montera det själv, eller be någon händig kompis eller en pålitlig firma att göra det. Fast min erfarenhet säger att Tv:n är mindre intressant när man är ute och campar – det finns ju så mycket annat att hitta på då!
Utvändig kontroll
Gå runt vagnen och kläm och känn överallt ungefär som när du ska köpa en bil. Kolla bucklor (ja, en buckla kan avslöja en skadad i stommen och det vill man inte ha). Känn på lister så att de sitter fast och ta en titt undertill så det inte finns oönskade hål i underredet (vissa hål är okej, som till exempel utlopp för gråvatten).
Vinterförvaring
Vinterförvarvaringen av vagnen kan vara bra att fråga om när du ska köpa husvagn. En vagn som stått ute under bar himmel vintertid är högre sannolikhet att du hittar fukt eller mögel i, än om den förvarats torrt och under tak. När vi ändå pratar vinterförvaring kan det vara en god idé att fundera igenom hur du själv har tänkt att förvara din nyinköpta vagn i vinter. Det kan kännas avlägset, men det är alltid bra att ha en plan.
Xenon och annan belysning
Xenonljus är ganska ovanligt på husvagnar, men den belysning som finns ska fungera. Kolla blinkers, bromsljus och nummerskyltsbelysning. Och självklart ska du även kolla belysningen inne i vagnen. Det är ju alltid trist att behöva ficklampa när man till exempel ska gå på toaletten nattetid.
Yngre eller äldre vagn
Yngre eller äldre vagn är väl snarast en smaksak. Men en sak som har med ålder att göra, kan vara att kontrollera både registreringsdatum och årsmodell. Registreringsdatumet i vagnkortet motsvarar nödvändigtvis inte årsmodellen. Att en vagn togs i bruk 2016 betyder det inte att den är tillverkad då. Den kan mycket väl ha stått i två år hos en återförsäljare innan den registrerades. Och en vagn från 2014 har ju ett lägre värde än en 2016-årsmodell. Det enda som kan avslöja detta (om det inte står i registreringsbeviset) är chassinumret. Så det kan vara bra att kontrollera det också när du ska köpa husvagn.
Ztödben i bra skick
Att en vagn måste ha stödben är ju ganska självklart, men skicket på dessa är inte lika självklart. Ska du köpa en vagn som har några år på nacken bör du kontrollera både stödbenens funktion och deras infästningar. Det ska vara lätt att veva upp och ner dem. Är de väldigt smutsiga och kanske till och med rostiga ska du dra öronen åt dig. Det viktigaste är kanske ändå att kontrollera undersidan på själva vagnen där stödbenen sitter, så att det inte är dåligt. För om det vill sig riktigt illa, kan ju stödbenen skjuta iväg upp genom golvet när du fäller ner dem och blir ordentligt tryck på dem.
Återförsäljare eller privatsäljare
Ja, om du ska köpa husvagn av en återförsäljare eller privatperson kan ju beror lite på vilken typ av vagn du är på jakt efter. Är det en hyfsat ny kanske utbudet är större hos återförsäljare, där du också får bättre garanti och hjälp med service eller verkstadsbesök om det kulle visa sig att något inte fungerar som det ska. Äldre vagnar byter ofta ägare på Blocket eller liknande. Men här gäller det att ha ögonen med sig och ta gärna med en fordonskunnig person så ni tillsammans kan gå igenom objektet.
Ärliga ägare
Ägaren kan vara bra att kolla upp om du köper privat. Ja, åtminstone kolla med Transportstyrelsen att det säljaren som faktiskt står som ägare, annars kan det vara något lurt.
Önskevagnen
Jag tycker faktiskt inte att önskevagnen behöver vara en utopi. Ta en kväll vid grillen och med lämpligt sällskap och dröm er bort. Vad är det ni skulle vilja göra med vagnen, vart vill ni åka och när. Är det sydeuropa som hägrar så kanske en ac inte är helt fel eller en lyxig vinkyl. Är det istället vintercamping med skidåkning i fjällen som är det bästa ni vet så är ju god isolering och kanske ett torkskåp helt nödvändigt. Mycket går att anpassa på en vagn men vissa grejer såsom storlek, planlösning och funktioner som värmesystem till exempel, är bättre om de redan finns installerade från början.
Så där ja, nu har vi gått igenom hela alfabetet med bra tips till dig som ska köpa husvagn. Testa listan när du går på jakt och hör gärna av dig om du kommer på fler grejer som kan vara bra att kolla när man letar vagn.
Lycka till med ditt nästa husvagnsköp!