Kvinna som bakar.
Mat o bak

Chocolate chip cookies – att multitaska vid bakbordet

Hösten är här på riktigt och vi har i praktiken avslutat campingsäsongen, även om husvagnen står kvar här utanför huset i väntan på att få komma till sin vinterbostad. Vad gör man då en regnig och blåsig oktoberhelg när man inte känner för att campa och inte ens känner för att gå utanför dörren? Jo, man kan ju alltid ägna sig åt att baka chocolate chip cookies. Det är ju en syssla som är både rolig och ofta väldigt uppskattad av familj och vänner.

I lördags drog jag därför på mig bakförklädet och letade fram ett riktigt smaskigt recept på Double Chocolate chip cookies. Mums! Matberedaren åkte fram, ingredienser ställdes upp och till och med sonen kom för att hjälpa till.

Matgrejer.
Matberedare och mortel är några av grejerna som användes när jag bakade chocolate chip cookies.

Chocolate chip cookies för evigt

Det är då det händer! Jag får en sådan där blixtidé som liksom inte kan passera utan att bli verklighet – händelsen måste förevigas med kamera. Jo, nu är det så att jag går en fotokurs här i stan och en av uppgifterna handlar om att göra en bildserie om en hobby. Bakning är en hobby och lämpar sig väldigt väl på bild också, vilket du kan se här och här. Så sagt och gjort, bakningen skulle fotograferas från början till slut.

Tyvärr var ju vädret som det var och mitt kök blev väldigt mörkt att fota i. Nåja, det går väl och lösa tänkte jag och började bära fram fotoblixtar, stativ, paraplyer och lite annat smått och gått som kan behövas när man fotograferar en baksession. Plötsligt hade köket förvandlats till en hel fotostudio. Det gick liksom inte att hejda när jag väl kom igång.

När sonen fick se hela saligheten sa han ”Oj, det här kommer ta tid”. Och mycket riktigt så tog det betydligt längre tid än beräknat att få ihop några stackars chokladkakor. Men oj, vad roligt det var!

Ingredienser till bakning av chocolate chip cookies.
Förberedelser för bakning av chocolate chip cookies.

Multitasking på hög nivå

Jag måste säga att det gick ganska bra att baka och fotografera om vartannat. Det var när jag kom på att bagaren nog skulle vara med på bild som det blev lite trixigt. Nejdå, sonen ville inte assistera, och Stora F låg på soffan i gillestugan och kurerade en förkylning. Så det var bara att bita ihop och höja sin multitaskingförmåga ett par snäpp ytterligare.

Blixten skulle ställas in och kopplas ihop med kameran, sen måste appen i mobilen startas för att få kontakt med kameran så jag kunde knäppa bilden utan att behöva lämna bakbordet. Därefter gällde det att posera, och se så där lagom naturlig och avslappnad ut – samtidigt som jag försökte hålla koll på att blixten gjorde som jag ville och kameran fokuserade på rätt ställe.

Kvinna som bakar.
Visst ser jag cool och avslappnad ut! Trots att jag har koll på blixten, kameran, fokus och att posera så att jag syns i bild. Inte lätt alls!

Chocolate chip cookies i rätt färgskala

Nej, det var långt ifrån lätt men attans vad nöjd jag var efteråt när jag fått till mina bilder. Och jag kan lova att jag blev extra paff när jag tittade på bilderna senare och insåg att jag haft turen att ingredienserna i receptet och alla attiraljer jag använde i bakningen färgmatchade inredningen i mitt kök! Man kan nästa undra vilken proffsinredare som planerat de bilderna. Ja, så snygga var kanske inte bilderna i sig, men lite kul ändå att färgskalan blev så enhetlig utan att jag hade planerat det.

Nåja, fem timmar efter att jag börjat baka stod jag där med mina 30 chocolate chip cookies och försökte bjuda sonen. Han provsmakade och grinade illa – nej, det var inte hans smak. Kanske att det var lite väl mycket mörk choklad och kakao i för att det skulle gå hem hos en 14-åring. Tyvärr hade jag ingen större framgång hos sambon heller.

Chocolate chip cookies.
Visst blev de snygga! Kanske inte lika goda som de ser ut, men huvudsaken att bakningen blev förevigad!

Inga glufskakor

Jag kan väl erkänna att inte ens jag, som annars är en chokladfantast utan dess like, glufsade i mig kakorna. Det räckte gott att ta en halv kaka och sen var man liksom nöjd. Superbra kakor om man vill hålla nere på sockerintaget, för något socker kunde man inte känna smaken av. Fast det var socker i, men man äter i alla fall inte så man blir proppmätt av dem.

Har du något bättre recept på chocolate chip cookies så får du gärna tipsa mig. För nästa gång vill jag nog göra kakor som både gör sig bra på bild och smakar gott också.

Ha en fortsatt härlig och mysig oktober!

Kaffe och kaka
En kaka till kaffet fick jag till slut – eller kanske blev det bara en halv:-).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.