campingliv,  Husvagnslivet

Planera resrutt – mina tre bästa tips

Äntligen på väg! Semestern har börjat och vi har nu hängt på vagnen och gett oss i väg på en riktig semestertur – och den här gången har vi koll på färdvägen ordentligt. Därför delar jag med mig av mina tre bästa tips när du ska planera resrutt.

Som campingfamilj börjar vi känna oss ganska varma i kläderna. Packandet har vi nästan fått rutin på, och det här med vagnen tycker jag Stora F har fått riktigt bra kläm på. Men så var det det här med att planera resrutt.

Förra sommaren när vi var riktigt gröna på campinglivet gav vi oss i väg efter att ha planerat resrutten ungefär en halv minut. Och så gick det som det gick också. Första stoppet var bestämt: fiske och naturupplevelse vid sjön Åsnen. När vi skulle fortsätta vår resa gav vi oss i väg utan minsta plan på vart vi skulle. ”Du kan ju se om du hittar något bra längs vägen” sa Stora F. Javisst, jättebra idé! Om jag bara vetat vilken väg vi åkte på?.

Tur i oturen

Det slutade med att jag fick ett mindre utbrott när Stora F inte kunde säga var vi var eller vart vi var på väg. Det gick ju inte att ”hitta något bra längs vägen” på det sättet.

Nej, det var bara att bromsa in på en parkeringsficka och, i ett ytterst irriterat tonläge och med alldeles för lite mat i magen, ta fram kartan för att gemensamt lista ut vart vi var på väg och vilka campingplatser vi kunde tänka oss. Sen fick jag ringa runt och leta plats, men efter ett tag gav jag upp. Vi åkte till ett av ställena vi tittat ut och vips så hade vi en plats på en jättemysig campingplats i Torekov. Vi trivdes så bra att vi efter ett par nätter förlängde bokningen.

Efter den där resan lärde vi oss en sak: det är bra att ägna mer än en halv minut till att planera resrutten innan avfärd. Men att det också kan gå bra ändå.

Planera resrutt med dator och karta

Inför årets semester började vi med att fråga sonen vad han helst ville göra. Svaret kom snabbt: hälsa på en kompis i Hallstahammar. Okej, med det i minnet tog Stora F och jag en kväll i lugn och ro, tillsammans med dator och karta, för att planera hur vi skulle åka och vad vi ville göra. Vi utgick från att första åka till Hallstahammar några nätter och sedan hitta något bra ställe att stanna vid på tillbakavägen.

Med hjälp av Google maps kunde vi räkna ut restiden och därmed avgöra när vi behövde åka hemifrån. Det gick jättebra. För en gång skull var vi överens! Eftersom vi inte ville vara borta så länge utan nöjde oss med två stopp på semesterns första resa så bokade vi även plats på campingplatserna vi hade sett ut.

Resultatet blev tre nätter på Skantzö camping i Hallstahammar och två nätter på Gränna camping. Och så kollade vi upp öppettiderna på Sala silvergruva som vi gärna ville besöka när vi ändå skulle vara i krokarna. I Gränna är det planerat polkagriskok vilket sonen kommer att gilla eftersom han älskar polkagrisar.  Känns som vi har alla förutsättningar till en lyckad campingtur.

Boka eller inte boka

Exakt hur man planerar sin resa kan naturligtvis variera. Ju längre resan är och ju fler okända platser man ska till desto mer tid behöver man förmodligen lägga på planeringen. Sedan behöver man inte alltid boka sin campingplats i förväg. På många campingplatser kan man köra drop-in och bara åka dit för att se om det finns plats. Oftast gör det ju det men är man lite kinkig med vilken plats man ska få och hur nära badplatsen man vill stå, ja, då kan jag rekommendera att alltid boka i förväg. Likaså om man ska till någon av de lite populärare campingplatserna under högsäsong. Då kan det vara läge att förboka.

Tre tips för planeringen

Avslutningsvis kommer mina tre bästa tips för hur du planerar din resrutt:

1. Låt det ta tid och planera gemensamt

Det kanske är lätt att själv skissa upp en resrutt lite snabbt. Men låt planeringen få ta tid, och gör det gärna tillsammans med övriga resesällskapet! Är det familjen som ska ut och åka, försök att hitta resmål som passar alla. Eller om det är omöjligt kanske varje familjemedlemmar kan få någon del av sin önskan uppfylld. Sätt dig sedan i lugn och ro med karta, dator och anteckningsblock och planera lite mer i detalj. Oavsett om man vill förboka campingplats eller inte, är det i alla fall bra att titta ut lämpliga campingplatser längs vägen så man har ett hum om var man kan övernatta.

2. Planera resrutt med Google maps

Om du vet slutmålet är det enkelt att planera färdväg med Google maps. Ange varifrån du startar och slutmålet. Då får du först upp den kortaste och snabbaste vägen, och ser då den totala vägsträckan och resetiden. Om du vill göra avstickare till intressanta besöksmål kan du lätt lägga in det som delmål. Sedan är det bara att dela in sträckan i lagom långa dagsetapper. Som vuxen kanske det är lätt att avverka 7 timmar i en bil, men har man små barn med sig kanske det får bli kortare dagsetapper. Det som är bra med Google maps är att man kan söka på olika saker längs vägen, exempelvis campingplatser, matvaruaffärer eller bensinstationer. (Ps. om du tänker dig en resa som startar och slutar hemma kan du sätta slutmålet några hundra meter från din bostad så funkar planeringen med delmål likadant).

3. Spara reseminnen och resetips i appen Mapstr

Det här är en jättebra lite app som jag har börjat använda. I den kan du spara resemål, antingen som du varit på eller som du vill besöka. När jobbarkompisen berättar om en jättefin camping kan du bara knappa in den i appen och skriva några rader om den, exempelvis vad det var som jobbarkompisen tyckte var så bra med den och varför du blev sugen på den. Samma sak om du läser om något fint ställe på webben eller ser en härlig bild på Instagram kan du enkelt och snabbt lägga in det i appen. När du sedan ska planera din resrutt kan du med hjälp av appen se vilka av tipsen som ligger i närheten av din tänkta resväg. Eller så gör du tvärtom – att du planerar resrutten efter tipsen som du har i appen.

Hur brukar du göra när du planerar din resa? Har du fler tips för en lyckad planering? Eller hoppar du över planerandet och bara åker på känsla?

/Sessan

Follow

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.