Markis eller fötält - detta år blev det förtält.
campingliv,  Campingprylar

Konsten att välja markis eller förtält

Markis eller förtält – ja, det är frågan. Många har säkert haft både egna små funderingar och kanske vilda diskussioner med familjemedlemmar om för- och nackdelar med det ena eller det andra. Så här gick det till när vi kom fram till vad som är rätt för oss.

När vi började campa hände det mesta lite av en slump. Jag hade ju tjatat ett bra tag och när till slut Stora F gav med sig gällde det att köpa en vagn så fort som bara den. Vi (jag) hittade en hyfsat ny liten Adria-vagn hos vår närmaste husvagnshandlare (läs om några a våra strapatser som förstagångsköpare här och här).

Markis eller förtält – inte en tanke

Det här med förtält eller markis hade vi inte tänkt så mycket på. Vagnen hade en markis som gick att bygga om till ett tält. Det lät ju superbra, tänkte vi och slog till. Nu var ju det här den supertorra sommaren 2018 och jag kan säga att vi hade inget som helst behov av att bygga om markisen till tält utan var helt nöjda med bara lite solskydd av markisen – det varken regnade eller blåste så det fanns liksom ingen anledning att krypa in i något tält.

En torr sommar är markisen fullt tilltäcklig.
Torrsommaren 2018 behövdes inget tält, bara en solskyddande markis.

Ris och ros för markis

Stora F svor en del innan han lärt sig hur han skulle fälla ut och in markisen. Själv stod jag bredvid med en skadad handled och gav glada hejarop. En gång klämde han sig så nageln blev alldeles blålila och en annan gång svor han över att det inte medföljde en stege för han nådde inte upp när han skulle rulla upp den (det kan vara så när man står i en sluttning och det blir extra högt på ena sidan och markisen väger ju några kilo). Men trots dessa små skärmytslingar så kan man konstatera att en markis går att hantera för en person, även om det kräver lite (mycket) armstyrka.  

Förtält, nästa!

När vi skulle byta till en lite större husvagn förra året hade vi dividerat fram och tillbaka om vi skulle ha markis på den eller köpa till ett tält. Jag hade fastnat för lufttält – det såg ju så lätt och smidigt ut att få upp. Det kunde nog passa oss som aldrig blev långvariga på något ställe utan gärna vill iväg efter ett par nätter.

Första gången vi satte upp tältet var på Saxnäs camping på Öland. Det var en helt ny upplevelse. För det första var det tält överallt innan vi fick ordning på det, och insåg vad som var upp och ner och var man skulle blåsa. Som tur var medföljde en pump, annars vill jag lova att någon hade blivit blålila i hela ansiktet om han skulle ha blåst upp det tältet med egen lungkraft.

Vårt snygga förtält uppsatt på en camping sommaren 2019.
Markis eller förtält – 2019 blev det förtält.

Piff på tältet

Tältet var jättefint! Vi möblerade och jag försökte piffa invändigt så gott jag kunde. Jag hade ju sett de där värstingtälten som är pimpade till max hos säsongsliggare och det hade sett så himla mysigt ut. Det var ju bara det att vårt lufttält var ungefär en femtedel av ytan av ett stort vanligt förtält. Det blev liksom aldrig så där mysigt utan mest bara trångt och bökigt med massa extra grejer som var i vägen överallt.

Vi satte upp vårt tält på de campingplatser som vi stannade mer än ett par nätter. Och varje gång var vi så nöjd när vi fått upp det. Vi berömde vårt fina tält och försökte verkligen intala oss att det var ett bra köp. Vi tog tid på hur snabbt vi kunde sätta upp det och ta ner det. Att få upp det gick på kanske tio minuter. Men att förankra i marken med alla pinnar tog lika lång tid som ett vanligt tält. Ungefär samma sak gällde nertagningen, fast jag tror att själva inpackningen i påsen var det som tog längst tid – i början. När vi väl fått kläm på det var det ju ingen konst det heller. Själva smidigheten med lufttält kan jag verkligen inte klaga på. Man skulle enkelt montera det på en person, ännu enklare på två.

Frihet i markis eller förtält?

Vi satt i vårt tält och åt frukost, vi försökte vädra på dagen när det blev som ett växthus och vi gjorde allt för att njuta i det på kvällen med ljus och myspys. De där dagarna då det regnade var det ovärderligt att ha både tak och väggar runt sig.

Men det blev ändå inte riktigt som vi tänkt. Det kändes instängt och plastigt. Ja, det kändes lite som att sitta i en plastpåse. Vi saknade den där frihetskänslan som vi hade när vi satt under vår markis året innan, att få vara ute på riktigt, det är ju lite det som är camping för mig. Till slut fick jag lov att erkänna att tält kanske inte var vår grej och Stora F var inte sen att haka på.

Till det här året lät vi därför montera en markis på vår vagn. Och vi har verkligen njutit av markisen under våra campinghelger så här långt. Åter till friheten kan man säga. För att få ännu bättre nytta av markisen har vi köpt till ett par gavelsidor och en kort frontsida som kan ge skydd om det blåser eller är lite fuktigt. Och just nu sitter Stora F och letar efter en solskyddspanel för att kunna få lite mer skugga varma sommardagar. Det här med markis har ju så stora variationsmöjligheter vilket känns jättebra.

Lyckat byte

Så här långt in på campingsäsongen är vi verkligen störtnöjda med att vi bytte tillbaka till markis och vi kommer nog aldrig mer köpa på oss något tält för våra campingturer.

Summa summarum så kan man väl säga att valet mellan markis och förtält är en högst personlig grej. Alla har olika förutsättningar och behov och markis respektive förtält har båda sina för- och nackdelar. Men om det är någon som vill prova på luft så är det bara att höra av sig. För just nu ligger det jättefina lufttältet orört i garaget och kommer inom kort att bli föremål för en annons på blocket.

2 kommentarer

 • Emma

  Så bra att läsa dina tankar kring förtält/markis. Vi har till nästa vår att bestämma oss. Hade vanligt tält med lättviktspinnar till förra vagnen. 3 meter djupt. Användes ca 2 av 6 helger per år. Har även en 4m markis. Och funderar nu antingen på 5m Kampa lufttält eller xl-markis 5m med väggar. Priset blir ungefär detsamma. Tänker att lufttältet blir större (eller djupare) än markistältet. Vi vill kunna sitta lite varmare vår och höst eller kalla sommarkvällar. Men är lite rädd för att lufttältet inte blir använt. Och att vi då kommer att dra med den gamla markisen + lufttältet överallt. Kanske lättare att bara slänga upp nån vägg, när markisen ändå hänger där…fast då blir det något trängre…ja vi får vela några månader till…

  • Sessan

   Ja, visst är det svårt att veta vad som är bäst! Alla är ju olika och man använder sin husvagn på så olika sätt. Vi kom fram till att när det väl är lite kyligt så antingen vill vi sitta ute med filtar, tända ljus och någon sidovägg till markisen, eller så kryper vi helt enkelt in i vagnen och myser där. Vi har trivts jättebra med markisen i år. Har dessutom köpt till en solskyddsvägg för att kunna skugga lite mer om solen ligger på. ska bli spännande att se om vi hinner utnyttja dem i år.

   Lycka till med ert val, det blir säkert perfekt när ni väl har kommit fram till vilket det blir:-)

   Ha det gott!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: