Morgon vid Kalmar sund.
campingliv,  Campingprylar,  cykling,  Foto,  Samarbeten

Höstcamping och tankar om förtält

Det blev en fantastisk helg på Öland förra helgen. Solen, ljuset och värmen – ja, allt var precis som man önskar sig av en campinghelg på denna ljuvliga ö. Men hur underbart det än var med en septembercamping så måste jag väl erkänna att det blev ganska kyligt framåt kvällningen. Och då började mina tankar kring förtält spinna iväg.

I samarbete med MrFritid.com

Vi körde över till Öland på fredagen, och ställde husvagnen på Ekerums camping. Planen var att cykla en del och det finns ju fina cykelleder runt Ekerum (som jag skrivit om tidigare). Dessutom var jag lite nyfiken på att fotografera i Halltorps hage som ligger granne med campingen.

Cykling och fina bilder

Allt blev verkligen helt perfekt. Jag var uppe tidigt på lördagsmorgonen och tog en ljuvlig fotopromenad längs Kalmar sund i soluppgången. Sedan blev det cykling under dagen. Framåt kvällen åkte vi in till Borgholm och åt middag.

På hemvägen stannade vi dessutom vid slottsruinen så att jag fick ta lite kvällsbilder på den. Det blev hur häftigt som helst. Fast jag inser att jag skulle behöva lite bättre teknik (och kanske utrustning) för att få till sådana där superhäftiga bilder av stjärnor och nebulosor som jag sett på Internet. Men för att vara första gången jag riktade kameran mot stjärnhimlen så blev det godkänt ändå.

Slottsruinen i Borgholm.
Slottsruinen i Borgholm.

Förtält – perfekt för höstmys

När vi så småningom landade vid husvagnen var det både rått och kallt. Och det var ungefär då, när jag skulle sätta mig och titta igenom bilderna, som jag började längta efter ett förtält. Inne i husvagnen var det hur varmt som helst, och jag behövde svalka men ändå skydd från den fuktiga kvällsluften. Jag brukar sitta uppe om kvällarna och skriva eller redigera bilder och just sådant är så mysigt att göra i ett förtält.

Från lufttält till förtält

Vi har ju provat lufttält en gång för flera år sedan, men det var en mindre variant och kanske inte ett helt genomtänkt köp. Till den här vagnen som vi köpte förra hösten följde det faktiskt med ett förtält av modell större. Men eftersom det blev lite skralt med camping i somras så fick vi aldrig tillfälle att sätta upp förtältet.

Det hade ju varit perfekt att ha under vår helg på Öland. Vi hade kunnat få lite skydd mot vinden som stundtals tog i. Det hade skyddat mot fuktig kvällsluft och inte minst morgondaggen som blötte ner allt utanför vagnen. Som om det inte var nog så hade nog våra tre missar uppskattat att kunna gå några steg utanför vagnen utan att blöta ner tassarna. (Eller det var kanske jag som hade den önskan eftersom jag inte ville ha in blöta katter i husvagnen).

Tips inför köp av förtält

Om du går i tankarna att köpa ett förtält så har jag faktiskt några tips att ge:

1. Köp inte för litet förtält

Förmodligen vill man ha en sittgrupp i tältet och det är A och O att man kan röra sig fritt ut och in i husvagnen utan att trassla in sig i stolar, bord, skor och allt annat som ska få plats i förtältet.

2. Tänk på vikten

Tänk på vikten redan när du köper förtält. Ja, ett förtält väger ju en del även om det är ett lufttält. Så ett tips är att kontrollväga vagnen och försäkra sig om att man inte får överlast ifall man skjutsar in tältet i vagnen. Annars går det naturligtvis att lasta i bilen – om det får plats där förstås.

3. Prata med återförsäljare

Ta en titt hos olika återförsäljare för att komma fram till vilken typ av förtält du ska ha. Det finns ju allt från lufttält och universaltält till vintertält och året-runt-tält. Eller kanske är det ett klassiskt A-måttstält du ska, som egentligen är ett helt vanligt sommartält.

4. Kolla storleken

För att lista ut vilken storlek du ska ha på förtältet är bra att ta reda på vilket A-mått din husvagn eller husbil har. På MRfritid hittar du en bra guide som visar hur man mäter A-måttet om du inte har det nerskrivet någonstans.

5. Förbered montering

Om du är osäker på hur du monterar ett förtält så finns naturligtvis utmärkta manualer som följer med när du köper ett förtält. Men om du redan när du ska välja vilket förtält du ska köpta vill veta hur du sätter upp det så finns en hel rad filmer på Youtube som noggrant går igenom olika typer av förtält och hur man sätter upp och tar ner dem.

Mera höstcamping

Ja, det var mina tankar om förtält så här på höstkanten. Nu hoppas jag att vi kan ut och campa snart igen, och kanske blir det då läge att inviga vårt förtält. I så fall lovar jag att rapportera hur det går!

Ha en fortsatt härlig campingsäsong – för än är det väl inte dags att vinterparkera vagnen?

Slottsruinen.
Snart är det sista solljuset borta från himlen och stjärnorna kommer fram.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.