Ljus till adventfirande
Mat o bak

Ljuvliga advent med pepparkakor till tusen

Och så har vi firat andra advent idag. Doften av nybakade pepparkakor ligger tung i varje rum och varje vrå. Ja, det där med pepparkakor har blivit en riktig grej i vårt hus. Det här var andra pepparkaksbaket för året. Förra året tror jag det blev tre gånger men i år hade jag en tänkt stoppa här och nu.

Det är nämligen lätt att det går till överdrift i den här frågan, så det är inte bara julen som varar fram till påska, utan även peppakakorna brukar räcka en bra bit in på det nya året. Mitt rekordbak inträffade någon gång runt 2005 då jag toppade med 1700 pepparkakor(!). I år kom jag inte ens över tusen, men det ska nog räcka till jul i alla fall. Men det lär inte bli några över för i vårt hus smaskas det mer pepparkakor än något annat julgodis.

Pepparkaksbagarens universum

Det är sonen och jag som brukar stå för bakningen i huset och så även till jul. Hans favoriter är våra minihjärtan – de är ynka 2,5 cm och passar hans små fingrar perfekt.

Pepparkakor
Minihjärtan är våra favoriter. Det ryms exakt 95 stycken på en plåt – om man är nitisk med avståndet.

Jag har letat efter fler sådana små miniformar så vi kan få lite variation på våra minikakor, och nu tror jag att jag hittat det. Efter att ha googlat runt i hela universum störtade jag in på www.formina.se. Det är verkligen pepparkaksbagarnas universum. Inte nog med att jag hittade fler miniformar, utan där fanns ju allt mellan himmel och jord.

Det var drakar, slott, prinsar och prinsessor. Musikinstrument, giraffer och flodhästar. De har till och med en hel underkategori med fordon och verktyg. Och tro det eller ej men vad sägs om en snygg liten husvagn i brun kulör? Eller en husbil om det smakar bättre? Jepp, några klickande där och ett par hundralappar fattigare så har jag snart nya formar i min brevlåda.

Tror ni att jag kan vänta till näst jul och använda dem? Nja, jag törs inte lova. Men man kan ju konstatera att det var minsta sagt lite klantigt att baka först och leta formar sen.

Annas pepparkakor ska de va’

Om ni undrar vilket recept jag använder, så kan jag tipsa om den klassiska Annas mat av Anna Bergenström. Hennes Eksta pepparkakor är helt fantastiska. Lätta att göra, lätta att baka och lite seg kakdeg som passas perfekt när man bakar pepparkakor till tusen!

Ha en mysig andra advent!

Enligt tradition hänger sonens paketkalender uppe. I år har den placerats nästan uppe vid taket så inte missarna ska öppna paketen i förväg:-).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: