Säker camping trots corona.
campingliv

Säker camping trots corona

Ingen har väl missat de allmänna rekommendationerna för att minska smittspridning av corona. Men hur fungerar det då med camping i dessa tider? Går det att campa säkert trots corona? Jodå, här ger jag några tips till dig som campinggäst.

Först och främst ska jag erkänna att jag var lite (mycket) skeptisk till att besöka campingplatser i sommar. Jag som hela våren gått och handlat med tjocka handskar på mig, konsumerat handsprit och tvål i mängder och knappt åkte någonstans om jag inte varit tvungen.

När så Folkhälsomyndigheten släppte på reserestriktionerna så kände jag föst inte alls för att ge mig ut och campa. Skulle det gå att använda serviceutrymmen, där det ofta blir trängsel vid diskning, kö till duschar och bara jättemånga människor på ett och samma ställe?

Camping fördel mot corona

Hur det än var så började vi lite försiktigt på Sturkö camping i Karlskrona skärgård. Där insåg jag att med lite eftertänksamhet och lite planering så kan det ju gå alldeles utmärkt.

Du har ju ditt egna kryp-in där du huserar med dina egna baciller. När du pratar med campinggrannarna går det alldeles utmärkt att göra ute i friska luften och på några meters avstånd. Och dessutom innebär ju camping i sig mycket utomhusaktiviteter vilket är en fördel om man betänker smittspridning.

Försiktighet i servicehusen

Det som i så fall är mest riskabelt vid camping och corona är ju att besöka serviceutrymmena. På campingen på Sturkö fanns ett utekök under tak där de dessutom hade stängt av varannan diskho så att man inte skulle stå så nära varandra när man blaskar runt med sin disk. Det tyckte jag var en superbra lösning.

Nu är ju inte alla campingplatser utrustade med lyxiga utekök, och alla är inte heller så ordentliga att de stänger av varannan diskho. Men som campinggäst får jag tänka till lite. Jag behöver kanske inte gå och diska samtidigt som alla andra. Själv har jag tagit för vana att diska sent på kvällen, typ nio- eller tio-tiden. Den tiden brukar man inte behöva trängas.

Vid ett tillfälle råkade jag ändå hamna i ett diskrum där det faktiskt fyllde på ordentligt med folk. I vanliga fall är jag noga med att inte breda ut mig, men den här gången gjorde jag faktiskt det. Jag ställde min diskkorg på platsen bredvid för att ingen annan skulle lockas att tränga in sig där.

Och när en artig herre snällt frågade om det var ledigt antog jag en lite viktig min och påminde om avstånd, smitta och försiktighet. Lite slokörad backade han tillbaka till kön och inväntade sin tur. I dessa tider är det faktiskt okej att bete sig som en surtant och se till att både jag och andra håller avstånd.

Mina rutiner mot corona

Sen kommer vi till dusch och toalett. Även där undviker jag de tider då alla andra ska duschar. Och toalett, ja, det har vi ju en i vagnen som vi helst använder.

Om jag ändå måste gå på en offentlig toalett ser jag till att ha egen handsprit med mig och dessutom är jag lite extra nojjig efteråt. När jag har tvättat händerna använder jag först en pappershandduk att stänga av kranen, sedan torkar jag händerna med pappershandduk nummer två. Slutligen tar jag en tredje pappershandduk för att låsa upp och öppna dörren. Den handduken behåller jag tills jag kommit hela vägen ut och använder som skydd för att ta i eventuella dörrhandtag på vägen ut. Jag gillar de campingar som ställer ut handsprit till gästerna. Det känns seriöst och omtänksamt.

Respektera andra

En annan sak man kan tänka på är att vid in- och utcheckning och i butiker behöver man kanske inte gå in hela familjen. Det kan väl räcka med att en person i sällskapet går in och uträttar ett ärende, det är ju ett bra sätt att minska trängsel.

Dessutom tycker jag absolut att man ska respektera avstånd i köer. På många ställen finns markeringar i golvet och det är bara att hålla sig till.

Om man har barn med sig i kön, bör man dessutom hålla extra avstånd till den som står framför. Det är ju inte ovanligt att man ser hur de vuxna håller avstånd till andra vuxna, men låter barnen spring runt och kanske nära andra personer. Och det är inte lätt för barn att tänka på, utan det är ju jag som förälder som måste se till att mina barn också håller avstånd.

Ingen camping med corona eller minsta snuva

Sist men inte minst bör det numera vara en självklarhet för alla att vara extra restriktiv med resande om man är sjuk. Man ska inte ge sig iväg till en campingplats med snuvig näsa och feber. Då håller man sig hemma, punkt slut!

SCR:s webbplats finns fler goda råd för att minska riken för corona vid camping. Dessutom har varje campingplats ofta information på sin egen webbplats om vilka åtgärder som vidtagits för att minska smittspridningen. Gå in där och läs i förväg. Saknas informationen, ring och fråga!

Lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: