Bild av Irina L från Pixabay
campingliv

Så planerar du camping på kortast möjliga tid

Att planera camping kan man skriva mycket om. Det finns de som planerar sina campingturer flera månader i förväg. Det gör inte vi. Nej, vi är nog så nära spontancampare man kan komma. Här ger jag mina bästa tips på hur man planerar sin camping på kortast möjliga tid.

Ibland kan jag drömma om hur jag sitter där med kartan framför mig och Google uppslagen på datorn för att leta fina campingplatser och sevärdheter. I en fin anteckningsbok antecknar jag (med min bläckpenna som jag flitigt doppar i bläckburken) detaljerade resplaner för att ta oss till så många spännande aktiviteter och vackra resmål som möjligt. I mina drömmar har jag också flera månaders semester varje år som jag kan ägna åt camping. 

Kort semester blir extra panik

Ofta är ju verkligheten ganska långt från drömmarna. Så även i det här fallet. I år hade familjen två gemensamma semesterveckor. Det är alldeles för lite! Egentligen borde vi ju ha gjort en minutiös planering för att hinna med så mycket som möjligt. Men inte!

Stora F började sin semester en vecka innan mig och han ägnade den åt att tvätta vagnen, både utvändigt och invändigt. Det där med planering är ju inte riktigt hans grej, vilket blev extra tydligt när jag för femtioelfte gången efter nyår frågade: Vart tycker du att vi ska åka i år? Ska vi sikta på västkusten, Gotland eller Norrland? Då kommer det ett lite segdraget ”Det beror på…”. Jaha??? Vad skulle det bero på, undra jag då. Lång paus. ”…vädret”.

Vädrets makter styr

Mycket riktigt så blev det vädret som styrde även denna semester. Och återigen blev det en sådan där panikplanering när vi alldeles för sent inser att det ska bli superväder redan första helgen på min semester, och regn och rusk de följande veckorna. Jag kommer alltså hem från jobbet på fredagskvällen, kastar i ihop lite packning och panikbokar en plats på den vanliga campingen på Öland.

Hastigt och lustigt kommer vi iväg, med förhoppning om att det mest nödvändiga kommit med i husvagnen. Vi landar in på campingen vid niosnåret. Det är ungefär då de andra campinggästerna hunnit med både en och två fredagsöl. Det hörs lite extra glada tillrop och hojtande till oss när vi ska parkera vår vagn. Då gäller det att vara cool. Och se så där extremt avslappnad och campingvan ut. Vid vårt första besök någonsin på en campingplats kom vi inte supersent, men hade ändå ofantlig tur (läs mer här).

Undvik världens undergång

Det är mycket som kan gå fel i de där situationerna. Men vi har nu vant oss. Det är liksom inte första gången det händer. Trots att det är svårt så måste man intala sig att världen inte går under bara för att vagnen hamnar lite snett. Och i värsta fall får man lov att bjuda sina öldrickande campinggrannar på ett extra skratt. Värre än så brukar det inte bli.

Med tiden har jag dock kommit på en del knep för hur man panikplanerar en campingtur. Det gäller att ha ett system att följa och tänka på vissa saker:

1. Kolla plats

Ofta är det inga problem att hitta en ledig plats på en camping, men om du har ont om tid kan det vara lite trixigare, särskilt om det är mitt i juli och campingsäsongen nått sin höjdpunkt. Att försöka boka på nätet är inte alls säkert att det fungerar samma dag man ska iväg. Mejl är också vanskligt eftersom du inte kan vara hundra på att mejladressen bevakas sent en fredagseftermiddag. Då är det bättre att ringa. Men under högsäsong kan det vara timslånga telefonköer till populära campingplatser. I detta läge är det ofta fördel om det finns någon slags centralbokning att ringa, som exempelvis Svenska campingpärlor eller First camp, dit många campingar är anslutna. Där kan de lätt se om det finns plats på en viss camping, och även ge tips på andra campingar i närheten som har lediga campingtomter.

2. Kolla stängning

En annan viktig sak när man ute i sista minuten är att kolla vilken tid receptionen stänger. Om du är sent ute och inte hinner fram i tid, brukar de kunna lägga ut nyckel till elskåp och inpasseringskort i en låda utanför receptionen. Men det är alltid bra att försöka komma i kontakt med campingen för att informera om att du är på väg men kommer efter stängning. Återigen kan en centralbokning vara till hjälp om det inte går att komma fram till receptionen via telefon. Nu senaste fick jag bra hjälp via chatten med centralbokningen. De lämnade även ett direktmeddelande till camping om att vi skulle dyka upp efter att de stängt. Och det funkade jättebra! Allt vi behövde låg väl förberett i ett kuvert i en låda utanför receptionen.

3. Packa snabbt med rutin

Ja, att packa i panik brukar lätt sluta i kaos och massa glömda saker. Mitt system att packa temavis i kassar som jag skrivit om tidigare funkar för mig – även då jag har bråttom. Då vet jag till exempel att toalettartiklar ska ner i en viss kasse, matvaror i en annan och kläder i en tredje. Det spelar ju ingen roll vilket system man har, men ofta är det bra att packa på samma sätt varje gång. Då är det också lättare att få rutin på packandet och lättare att göra rätt även då man har bråttom.

4. Mat- och sovklockan

Glöm för all del inte att äta – oavsett hur stressigt det är. Jag kan lova att det är hundra gånger lättare att parkera vagnen på en överfull och trång campingplats om du har hunnit äta middag längs vägen. Oavsett hur van man är att trixa fram sin vagn, så är det bra mycket svårare att ha stressen under kontroll om blodsockret är för lågt.

5. Ett leende gör det hela lättare

Försök att inte drabbas av panik, oavsett hur bråttom du har. Ta ett felsteg med en klackspark och ge din käresta ett leende istället för en svordom när det blivit fnurra på kommunikationen. Istället för att sura för de glömda grejerna därhemma så försök att vara kreativ och hitta lösningar. Det mesta går att ordna på ett eller annat sätt (läs till exempel om mitt stora misstag som gjorde att vi fick leva på pasta i tre dagar).  

För min del så tar jag hellre en spontancamping i panik, än ingen camping alls. För tänk vad trist livet vore om man inte fick ut och åka med sin vagn med jämna mellanrum.

4 kommentarer

 • Johan

  Tack för alla superbra tips, dem tar jag med mig till i sommar!! Jag undrar hur du gör med förvaring av alla saker till husbilen den tiden då de kanske inte används som flitigast? Jag har till exempel sedan några år tillbaka förvarat alla saker till vår (fällbord, stolar, leksaker osv) på https://pelicanselfstorage.se/ men det kan ju ibland bli rätt mäckigt att åka fram och tillbaka alltså… Har du några bra tips på hur man kan gömma undan sådan annars eller använda det även fast man inte är i husbilen/husvagnen skulle det uppskattas enormt! Och fortsätt med blogginläggen, du gör ett strålande jobb! 😉

  • Sessan

   Tack Johan! Så glad jag blir av att höra at du gillar bloggen, och att mina tips kommer till användning. Jag älskar att skriva här, önskar bara att det kunde bli lite oftare. Men så fort tid finns så blir ny läsning på bloggen. Det där med förvaring av campingprylar under vintersäsongen är ju något som de flesta av oss brottas med. Jag ska funder lite mer så kommer säkert ett blogginlägg om det när vi närmar oss hösten. Tack för ett bra tips på tips:-).
   Allt gott!
   /Sessan

 • Tobias

  Förra sommaren gjorde vi en resa i Polen och Baltikum. För det mesta ganska korta resor mellan campingarna men när vi skulle från Polen till Litauen så blev det 75 mil eftersom vi måste runda Kaliningrad. Hade kollat upp några campingar hemifrån och framförallt om man behövde boka i förväg. Det där är ju en smaksak. Föredrar att inte boka så man kan planera om under resans gång men man vill ju inte heller stå i ett annat land utan plats. Hursomhelst campingen vi skulle till sa att de inte hade förbokning utan ring ett par dagar före och kolla bara. Vi ringde ett par dagar före och det var inga problem med plats. efter ca 50 mil och några smärre felkörningar så insåg vi att vi skulle bli ganska sena så ringde för att kolla öppet tider. Nu var det helt plötsligt fullt och det fanns inte en chans att komma in på campingen närmaste veckan!! Vi svängde in på en mack och panikgooglade fram en annan camping i närheten. Ringde och kollade. Öppet och de hade plats. när vi kom fram vid 21 på kvällen hittade vi ingen personal så ringde igen. De frågade vart vi stod och vi sa precis vid infarten. Det kunde inte stämma för det gjorde de också. Det visade sig att det fanns 2 campingar i den byn. Vi tog en promenad till den andra och kom fram till att där vi stannat var det finare så där blev vi kvar.
  Det går inte alltid som man tänkt sig men det brukar bli bra ändå om man som du säger fokuserar på att hitta lösningar.
  Den stödbensölen var nog en av de godaste på hela semestern : )
  Här är vår resa från förra sommaren: https://findpenguins.com/17intvkz1fpnt/trip/2019-polen-och-baltikum?sort=ASC

  • Sessan

   Wow, jag kan tänka mig att det var skönt när ni väl var på plats. Vilka fina bilder du lagt på Findpenguins! Förstår att det var en upplevelserik resa.

   Jag kan hålla med om att det egentligen är roligast att inte behöva boka plats i förväg. Att kunna vara spontan och göra avstickare är ju lite tjusningen med campinglivet. Och absolut om man är ute på en sådan långtripp som ni var förra sommaren. Jag hoppas att vi också kan ge oss ut i Europa någon sommar framöver, fast då vill jag vara säker på att det här med Corona är passerat.

   Ha det gott!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: