resmål

8 fantastiska ruiner att besöka i sommarsverige

Om man vill unna sig lite historiska vindar under sin campingsemester kan det vara en idé att besöka ett gammalt slott eller en borg. Att gå runt i en slottsruin och fantisera vad som utspelat sig i de olika rummen kan bli en hel saga – och samtidigt en historielektion.

När man är ute och far på vägarna vill man ju gärna se vad de olika landskapen har att erbjuda i form av sevärdheter. Något som brukar vara uppskattat av stora och små är ruiner. Ja, vi har ju en hel del gamla slott och borgar som är mer eller mindre välbevarade. Mina favoriter är de där gamla medeltida slotten och borgarna i sten, som tack vare skicklig byggnadskonst faktiskt står kvar än i dag. 

Fin utsikt

De gamla ruinerna ligger ofta på strategiskt valda platser, med hänförande utsikt över landskapet. Vissa är dessutom lättillgängliga med parkeringsmöjlighet och bra informationsskyltar utan att man ens behöver betala inträde. Ett exempel är Brahehus vid Gränna som ligger alldeles vid E4:n. Det är hur lätt som helst att stanna till och göra en bensträckare bort till ruinen.

Vi var där förra veckan när vi låg på Gränna camping ett par nätter. Det tog knappt tio minuter att köra från campingen upp till ruinen. Den ligger högt på bergssidan och man har en hänförande utsikt över Vättern.

Utsikten från Brahehus är hänförande.

Förbered och levandegör

Har man små barn med sig när man ska besöka en slottsruin, kan det vara bra att läsa på i förväg. Istället för att börja besöket med att ställa sig och läsa skyltar kan man som förälder förbereda sig och ge lite väl valda delar av historien och samtidigt försöka levandegöra den. Man kan ju alltid börja med vem som lät uppföra slottet och borgen. Sen kan det bli en hel saga om de kungar och drottningar som bott där. Eller kanske finns det en speciell händelse i ruinens historia som kan vara värd att berätta om.

Är man lite mer ambitiös, och har barn som gillar att spelar teater, kan man göra ett litet improviserat rollspel där familjemedlemmarna ikläder sig olika roller i form av kungar, drottningar, tjänare och hovets husdjur, eller vad som kan vara lämpligt för just den platsen man befinner sig på. Sen gäller det att sätta fart på fantasin och föreställa sig vad som kan ha hänt på slottsbacken, eller i de olika salarna runt om i det slott eller den borg man besöker.

Slott och borgar runt om i Sverige

Här nedanför tipsar jag om några slott och borgar man kan besöka. Har du fler tips? Hör av dig så lägger jag till dem i listan.

#1 Borgholms slottsruin

Det går inte att sticka under stol med att Borgholms slottsruin är min egna favorit i den här listan. Det är en helt fantastisk upplevelse att gå på konsert där men ruinen är väl värd ett besök utan musik. Slottet har en imponerande storlek och läget mitt ute på allvaret med utsikt över Kalmar sund är helt makalös. Här kan man få en vandring i svensk, nordisk och europeisk historia som sträcker sig från 1100-talet och fram till i dag. Slottet är öppet dagligen och här finns allt från barn- och familjeguidningar till riddarskola och fasta utställningar om slottets historia. Och missa inte att även gå en tur på allvaret runt slottet eller njut av en picknick i Borge hage. Du kommer inte ångra dig.
Mer information finns på www.borgholmsslott.se

#2 Glimmingehus

I sydöstra Skåne ligger Nordens bäst bevarade medeltida borg. Den byggdes 1499 som praktfull bostad åt den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstrand och hans familj. Sommartid har borgen öppet varje dag med ett varierat program med dramatiserade visningar, medeltida aktiviteter och traditionella visningar av borgen.
Läs mer på www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/upplev-kulturarvet/glimmingehus/

Glimmingehus. Foto: Riksantikvarieämbetet.

#3 Brahehus

Om du har vägarna förbi Gränna så vill jag absolut rekommendera ett besök vid Brahehus. Det är ruinen efter greve Per Brahe den yngres lustslott, och ligger på berget invid E4:an med utsikt över Vättern och ett fantastiskt vackert odlingslandskap. Här finns parkeringsplatser, rastplats och restaurang. En kort promenad under E4:an så når man ruinen. Förutom att insupa historien om ruinen kan man mycket väl ta med sig en fikakorg för att njuta lite extra av den vidunderliga utsikten.
Läs mer på www.jonkopingslansmuseum.se

Brahehus vid Gränna ligger lättillgängligt alldeles invid E4:an.

#4 Kalmar slott

Kalmar är en vacker sommarstad och jag gillar inte minst slottet som är ett riktigt fint och levande slott. Evenemangen avlöser varandra och jag har varit på både föreläsning, konstutställning och dansföreställning här. Men sommartid öppnar slottet upp portarna för stora och små som har intresse av kungar, prinsessor och riddare. Förutom att titta på slottets fasta utställningar finns här specialvisningar med olika teman såsom prinsessvandringar och skattjakter för barn. Och barn kan också genomgå vissa utmanande moment för att slutligen dubbas till riddare. Missa inte slottsrestaurangen som serverar utsökt gourmetmat.
Läs mer på www.kalmarslott.se

På Kalmar slott kan man som barn bli dubbad till riddare.

#5 Varbergs fästning

Alla som har varit i Varberg, har säkert besökt fästningen. Vid sidan av strandpromenaden och Apelvikens bad och camping är nämligen den här gamla stenbyggnaden ett av de där måstena som finns när man besöker Varberg. Fästningen byggdes ursprungligen i slutet av 1200-talet som en borg men utökades senare till en fästning. Här kan man gå en guidad tur och ta del av den stormiga historien om livet på fästningen, besöka Hallands kulturhistoriska museum eller äta i restaurangen.
Läs mer på www.museumhalland.se

#6 Örebro slott

Örebro slott ligger på en holme i Svartån i Örebro. Från början var slottet förmodligen ett enkelt medeltida stenhus som med tiden byggdes ut och i mitten av 1300-talet lät kung Magnus Eriksson bygga en större borg. Sedan dess har slottet byggts ut, och renoverats vid olika tidsepoker, ända fram till i dag. I år, 2019, öppnades många av slottets tidigare stängda rum upp. Besökare kan nu gå spännande spökvandringar, leta skatter och gå på guidade visningar och se såväl slottets fängelsehålor som praktfulla kungasalar.
Mer information finns på www.orebroslott.se

#7 och #8 Visingsborgs slott och Näs slott

På Visingsö i Vättern ligger två ganska olika ruiner. Strax norr om färjeläget hittar man ruinen efter Visingsborgs slott. I likhet med Brahehus på fastlandet är även detta slott byggt av släkten Brahe på 1500-talet. Allra längst ut på Visingsö södra udde, cirka 6 km från färjeläget ligger den betydligt äldre ruinen efter Näs slott. Det är en medeltida kungaborg och omnämns ofta som Sveriges äldsta kungaborg – den ska ha uppförts av kung Sverker den äldre på 1150-talet. Båda ruinerna går att besöka i ur och skur, dag som natt.
Här kan man läsa mer om ruinerna på Visingsö https://jkpg.com/sv/visingso/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.