campingliv,  Husvagnslivet

Packa husvagnen lätt och enkelt med färgglada kassar

Att packa husvagnen inför en resa har alltid varit mitt stora bekymmer – ända tills jag kom på det här med kategorikassar. Då fick jag äntligen ordning på packning. Dessutom blev det så mycket enklare att planera och förbereda avfärden.

Vi är inte den mest organiserade familjen i världen. Kanske inte heller den minst organiserade, men närapå. Förra sommaren när jag skulle packa husvagnen inför vår långtripp glömde jag till exempel halva matpackningen vilket var lite jobbigt eftersom vi upptäckte detta sent på kvällen när vi hade ställt upp oss på en naturcamping långt från Ica och Konsum.

Packa husvagnen tog tid

Den gången höll vi på och packade i flera dagar och kände bara att det var tusen olika grejer som skulle med: bollar, mobilladdare, mjölk, skor, kamera, fiskespön och tandborstar i en enda röra. Det var inte bara maten vi missade, även sällskapsspelen låg kvar hemma liksom myggstift och solhatt.

Nåja, det mesta löser sig på något sätt. Vi fick både mat i magen, fast av det lite torftigare slaget och vi hade saker att göra fast inte just de där spelen vi hade tänkt oss.

Kassar inhandlades

För att råda bot på den här röran har jag infört kategorikassar. Jag inhandlade ett antal olikfärgade kassar, de flesta i modell större och några i modell mindre. Sen gick jag igenom våra husvagnsresor och de olika momenten och aktiviteterna. Ja, vad vi brukar göra under en dag helt enkelt, och vad vi då behöver. Jag strukturerade upp alla göromål i kategorier och tilldelade varje kategori en kasse.

Här är några exempel på kategorier man kanske vill använda:

 • Friluftsliv
 • Handdukar
 • Badkläder
 • Teknik inklusive laddare
 • Hygien
 • Fritid
 • Sport
 • Bra-o-ha-grejer
 • Kläder
 • Mat (kylvaror för sig och torrvaror för sig, dricka i en kyl­­­­­bag)
Fina kassar inhandlades.

Planera aktiviteterna

Inför resan får man fundera igenom vad man ska göra. Blir det till exempel en shoppingresa behöver kanske inte friluftskassen med. Men ska man till en fiskesjö så är det nog bästa att ta med den.

För att kunna förbereda packningen i förväg kan man även skriva ut en lista med de olika kategorierna där man sedan kan fylla i exakt vilka grejer som ska med och vilken kasse de ska ner i.

Jag provade detta system under årets premiärtur till Karlskrona för ett par veckor sedan. Trots att jag inte hade fixat lappar med innehållsförteckning så funkade det verkligen superbra. Jag förberedde kassarna ett par dagar i förväg. De fick stå i gillestugan, och när jag kom på att den där grejen borde vi ha med så var det bara att pytsa ner den i rätt kasse. Dessutom slapp jag radda upp alla grejerna på sängar och i soffor som jag brukade göra.

Lätt som en plätt

Vi kom fram till Karlskrona sent på kvällen och visste då exakt vilka kassar vi skulle börja packa upp inför natten: hygien-kassen, handdukskassen och teknik-kassen. På morgonen kunde vi sedan ta oss an mat-kassen och kläd-kassen.

Inte nog med att det här systemet underlättade när vi skulle packa husvagnen inför resan, det underlättade även hemresan. Vi visste exakt vad som skulle packas i vilken kasse när det var dags för hemfärd. På så sätt blev det även smidigt när vi kom hem för då visste vi exakt i vilken kasse vi hade de blöta handdukarna som skulle tvättas och laddarna till mobilerna.

Fler tips för att packa husvagnen?

Hur brukar du göra när du packar din husvagn eller husbil? Har du kanske fler bra tips som underlättar förberedelserna inför en resa? Eller är det bara jag som är expert på att glömma halva packningen och har fått hitta på nödlösningar titt som tätt? (Som den där gången då vi fick leva på squash och pasta i två dagar för att jag missat matpackningen?.)

Ha det gott!

/Husvagnsprinsessan

4 kommentarer

  • Sessan

   Hej,
   För oss som är lite ostrukturerade i vanliga fall blev detta faktiskt en lösning som gjorde att jag numera inte blir stressad av packningen. Hoppas det funkar för dig också!

 • Sessan

  Det kunde man ju hoppas, men regnet överraskade oss mitt ute på Allvaret. Så det var nog tur att vi hade regnkassen med i alla fall;-) Men vi har det bra ändå!

 • Monica

  Trevligt med alla färgglada kassar. Nu hoppas jag att ni får bra väder, så att regnkassen inte behöver öppnas.
  Kram från farmor. ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: