campingliv,  Husvagnslivet

Boktips till husvagnsmyset med barnen

Visst är det mysigt att krypa in i husvagnen med hela familjen runt sig och läsa högt ur en bok. Vad passar då bättre än en barnbok om camping? Jag har läst två stycken och ger även en lista med boktips – och alla är det barnböcker med campingtema.

Som grädde på moset lottar jag just nu ut två böcker på Instagram. Vill du vara med och tävla är det bara att leta upp Husvagnsprinsessan på Insta och följa instruktionerna där. Obs, tävlingen pågår till och med söndag 13 juni, så skynda in och tävla.

Men nu över till böckerna!

Boktips 1: Vivvans galna spektakel

Om du inte har träffat 103-åriga Vivvan, så kan jag lova att du inte vill träffa henne heller! Och du vill definitivt inte ha henne som campinggranne! Hon är nämligen expert på att reta gallfeber på alla hon träffar, ja åtminstone de vuxna. Barnen blir istället nyfikna på Vivvans galna tilltag och hänger gärna med på hennes lite farliga men framför allt tokroliga upptåg.

Boken Vivvans galna spektakel av Carolin Zander och illustrationer av Johan Hesselstrand, utspelar sig på en campingplats där Vivvan vid flertalet gånger får användning av sin stora hobby – krut, smällare och raketer. Och det ska vara hemmagjorda grejer. Vivvan är nämligen en liten tant som blandar knallpulver och krut på samma uppfinningsrika sätt som Pippi Långstrump tog sig an diverse hushållsgöromål. Ja, man tager vad man haver liksom – och det blir ju inte roligare än man gör det.

Trots att jag inte hade några fnissiga barn som ville lyssna när jag läste Vivvans galna spektakel, så ska jag väl erkänna att jag skrattade för mig själv flera gånger. Både av igenkänning från campinglivet och kanske igenkänning av hur boken beskriver de olika karaktärerna som man faktiskt kan möta på en campingplats. En underbar bok om man vill ha lite kul och träna skrattmusklerna!

Boktips 2: Skuttis campar

För de allra minsta finns nu också en barnbok med campingtema – Skuttis campar av Stina Brandin och illustrationer av Hedvig Wallin. Det här är den andra boken om kaninen Skuttis och hans äventyr. Med enkla texter och fantasieggande illustrationer får vi följa med när Skuttis kommer till campingen. Han ska sätta upp förtält, grilla och spela minigolf. Han hittar också en vän som han kan leka med på campingen. Ja, det är precis så där kul och spännande som det kan vara på en camping i verkliga livet – även om man inte råkar vara en kanin.

Skuttis campar är en perfekt bok för de allra yngsta barnen. Det finns en positiv stämning i både text och bild. Illustrationerna är färgglada, lagom detaljrika och uppmuntrar till det där lilla extra pratet runtomkring handlingen som gör lässtunden lite extra mysig och givande – både för barn och vuxna.

Flera boktips

Det var två böcker som jag själva har läst. Blev du nyfiken på någon av dem? Glöm inte att du kan vinna böckerna på Instagram. Leta upp Husvagnsprinsessan på Insta och följ instruktionerna för att vara med och tävla.

Här följer en lista med fler barnböcker som handlar om camping på olika sätt:

Campingmysteriet

Ålder: 6-9 år
Författare: Martin Widmark
Även Lassemajas detektivbyrå får möta campinglivet i denna barndeckarbok som kom ut i ny upplaga förra året. Lasse och Maja tältar tillsammans med Miranda och hennes lilla apa när det plötsligt börjar försvinna saker från campingen. Ganska snart inser Lasse och Maja att det är dags att lägga semesterfirandet på hyllan och ge sig ut spaning istället.

Campingtjuven (2017)

Ålder: 6-9 år
Författare: Micaela Annas, Bettina Johansson
Enok och Nike är på campingsemester med sina föräldrar när de en dag får reda på att det varit inbrott i campingens butik. Nike och Enok bestämmer sig för att ta reda på vem tjuven är. De gillrar en fälla, men det går inte riktigt som de tänkt sig. Det här är en spännande pusseldeckare för de som just knäckt läskoden.

Greta campar (2020)

Ålder: 3-6 år
Författare: Neville Astley, Mark Baker
Ett äkta campingäventyr blir det i boken Greta campar. Det är hela familjen Gris som åker iväg på semester i en fin campingbuss, men turen innebär en del överraskningar och blir inte som de har tänkt sig. Följ med på ett äkta campingäventyr!

Pettson tältar (1991)

Ålder: 3-6 år
Författare: Sven Nordqvist
Pettson letar efter något på vinden och Findus hittar ett tält. Pettson förklarar att man brukar sova i ett tält när man vandrar i fjällen, och det vill Findus pröva på. De ska vandra runt sjön och tälta på andra sidan. Men hönsen vill också vara med, och då blir det så att Pettson och Findus får tälta i trädgården. När Gustavsson kommer på morgonen och ser Pettson komma ut ur tältet berättar Pettson en skröna om vad de gjort, så att Gustavsson i alla fall har något att berätta.

Hjälp! Monster utanför tältet (2019)

Ålder: 3-6 år
Författare: Daniel Karlsson och Pekka Strandroth
Daniel och hans pappa ska sova i tältet inatt.  Daniel ÄLSKAR att sova i tält! Men han har svårt att glömma det där läskiga monstret han såg i tidningen. Plötsligt dyker en läskig skugga upp på tältväggen.

Utelåst (2019)

Ålder: 6-9 å
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
På sommaren krokar Tyra och pappa fast husvagnen ”Silverkulan” efter bilen. Sedan drar de ut på äventyr. Kaxiga Tyra och hennes mer försiktiga pappa campar den här gången vid havet. Tyra längtar efter att bada och pappa vill såklart titta på fåglar. Solen lyser och vattnet är skönt. Men efter badet kommer de inte in i husvagnen. Dörren har gått i baklås! Det finns flera böcker om Tyra och hennes pappas campingäventyr. Bra böcker för barn som nyss lärt sig läsa själv.

Dojjorna och husvagnens hemlighet (2019)

Ålder: 9-12 år
Författare: Börje Isakson
”Här försvinner folk”, sa Jojje. ”Var?” undrade Carlson och såg sig oroligt omkring. ”Här på Ålandsfärjorna. Folk ramlar överbord och sånt. Vi bör hålla utkik, det kan finnas jobb för Dojjorna.” ”Om nån ramlar överbord ja, men vi ska väl vänta till dess”, föreslog Dagge. Strax efteråt hörde de skriket. Med halvkvävd, svag röst skrek någon på hjälp!

Dyker du på någon mer får du gärna tipsa mig så lägger jag till den i listan med boktips.  

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: