Uncategorized

Vildhällen – min nya bästa campingvän

Jag har fått en ny bästa campingvän! Det är en stekhäll – Vildhällen – som jag blivit så förtjust i. Den kommer lösa alla mina matlagningsbekymmer när vi är ute med husvagnen framöver.

Detta är ett samarbete med Royal Steel.

När det kommer till matlagning i husvagnen, har vi inte riktigt lagt krut på att fantisera ihop nya kulinariska rätter. Nej, vi har helt enkelt kört på enkelt och beprövat. Är vi ute en helg blir det garanterat taco en gång (eftersom sonen äääälskar det), med färdig tacoköttfärs. Sen kanske det blir grillkött med potatissallad – enkelt, hyfsat gott och framför allt snabbt. Det jag har saknat är dock stekmöjligheten. Vi har ingen fläkt i vår husvagn, och därför steker vi inte inne i husvagnen utan traskar snällt bort till servicebyggnaden med stekpannan i ena handen och stekspaden i andra.

Vildhällen – en rejäl stekhäll

Men nu har jag hittat en ny vän som garanterat kommer följa med oss på våra campingäventyr framöver – Vildhällen. Det är en rejäl stekhäll i kolstål som står pall för det mesta. Samtidigt som den är smidig att ta med sig och lätt att stuva in i bilen eller husvagnen. 

Första gången vi testade den, vara förra helgen när vi kom hem från en fantastisk badhelg på Öland. Vi hade badat och solat och spelat strandtennis i en ända salig röra. När vi kom hem på söndagseftermiddagen kändes det som världens sämsta beslut att lämna den härliga stranden i Köpingsvik för att komma hem till ett stekhett hus. Det första vi gjorde efter att ha tömt vagnen, var att åka iväg och bada – så klart! Väl tillbaka efter badet var det dags för matlagning och då fick Vildhällen göra entré i vårt kök (eller snarare i vår trädgård).

Vildhällen gav veckans kulinariska höjdpunkt

Grillen tändes och rakt på gallret la vi hällen som snabbt blev stekhet (typ som huset fast kanske hundra grader mer). Jag rotade runt i kylen och hittade en bra kombo av grönsaker: Spetskål, olika sorters lök och en egenodlad squash. Alltihop skar jag lite snabbt och kastade på Vildhällen med lite salt och rosmarin på. Bredvid hällen fick köttet gotta sig på grillgallret. Just den här dagen hade vi en marinerad fläskytterfilé.

Det hela gick ungefär lika snabbt som om jag skulle stekt på spisen, fast jag kan säga att smaken blev annorlunda. Grönsakerna fick en sådan där härlig rustik smak fast med en fin finess med rosmarinen. Tillsammans med det grillade köttet och en hemgjord kall örtsås blev det veckans kulinariska höjdpunkt.

Stora F och jag nickade menande till varandra. Vi var helt överens om att Vildhällen ska få göra rätt för sig den här sommaren och kommer garanterat följa med oss på många campingäventyr i vårt avlånga land.

Vildhällen blir ett bra komplement till grillen när det kommer till matlagning när vi är ute med husvagnen.

Mångsidig stekhäll

Något som jag gillar med Vildhällen är att den går att använda på grillen som vi gjorde, eller direkt över öppen eld. Det kan ju vara hur mysig som helst att en härlig sommarkväll tända en brasa och lägga på Vildhällen för att steka lite pyttipanna eller vad som nu råkar finnas till hands. Den är så pass rejäl att den liksom funkar i alla väder, till och med i ugnen om man vill det, eller på den vanliga spisen. Något jag är nyfiken på är att testa att baka pizza i ugnen på den. Jag har ett ljuvligt recept på surdegspizza som jag tror skulle kunna tas till nya höjder med hjälp av Vildhällen. Jag lovar att rapportera om det när jag testat (och kanske även dela med mig av receptet).

Royal Steel värnar friluftslivet i fjällen

Vildhällen säljs av företaget Royal Steel med säte i Borgafjäll i Västerbotten. Det känns verkligen att grabbarna som driver Royal Steel har hjärtat med sig i det de gör. De satsar på lokal produktion, med lokala råvaror och med en omtanke om miljön. Att de har inspirerats av den vackra fjällvärlden syns i såväl funktion som design i deras produkter. Men de har också tagit sin kärlek till fjällvärlden ett steg längre och låter en del av bolagets intäkter oavkortat gå till projekt som främjar friluftsliv i fjällen. Det kan vara uppbyggnad eller renovering av vandringsleder, elljusspår, vindskydd eller grillplatser. Visst känns det extra bra att handla av företag som tänker på det sättet, som helt enkelt vill dela med sig för att göra något som är bra för naturen, miljön och för sina medmänniskor.  

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.