husvagnar och bilar på en naturcamping.
Resetips,  resmål

Camping Getnö gård – godkänd men inte för den rosökande camparen

Campingen på Getnö gård vid sjön Åsnen blev vårt första besök på en naturcamping. Det blev ju lite tokigt med matintaget vilket jag berättade om sist. Men platsen förtjänar en noggrannare beskrivning för det var en lite annorlunda upplevelse för oss.

Fel dag för fiske

Vi hade siktet inställt på fiske och det var av den anledningen vi valde Getnö gård. Det kunde nog ha varit en bra idé om det inte råkat vara en av de många heta dagarna denna sommar då temperaturen drog sig uppåt 30-gradersstrecket. Fisken var verkligen inte på humör. Fast vi fick ju en härlig dag på sjön. Jag njöt i fulla drag av den vackra naturen, sonen tyckte det var lite tröttsamt att kasta med spöet hela tiden så han föreslog trollingfiske istället. Stora F slet vid årorna i flera timmar för att göra sonen till lags, men det hjälpte inte mot de sura fiskarna.

Campingen Getnö gård erbjöd både roddbåtar och motorbåtar för uthyrning.
Båtar vid en brygga i kvällssolen.

Aktiviteter  i mångfald

Nåja, campingen Getnö Gård var hur som helst ett paradis för både latmaskar och friluftsutövare. Den traditionella minigolfbanan syntes inte till men det fanns massa annat för dem som vill röra på sig. Man kunde till exempel spela tennis, fotboll, vollyboll, varpa och badminton. Det fanns cyklar, kanoter, roddbåtar och motorbåtar att hyra, ett café med begränsade öppettider och ett flertal stugor att hyra. Bryggor och badplatser var det gott om för att inte tala om fantastisk natur.

Campingplatsen ligger granne med den alldeles färska nationalparken Åsnen som invigdes 25 maj i år. Och det ska väl medges att det är en riktigt fin naturupplevelse. Åsnen är ett orört skogs- och sjöområde med hundratals öar och våtmarker. I sjön finns gott om fisk och fågellivet runt sjön bjuder på en hel kavalkad ur fågelhandboken. Vi såg bland annat lärkfalk, grågås, storskrake och skäggdopping under vår roddtur. Därutöver finns även fiskgjuse, havsörn och bivråk, för att nämna några.

Sjön Åsnen.
Åsnen är en fiskrik sjö.

 

Camping med fart och fläkt

I beskrivningen för campingplatsen utlovades lugn och ro. Och det hade jag nog också föreställt mig att få om jag åker till en naturcamping som ligger granne med ett värdefullt naturområde. Men på den punkten blev jag faktiskt besviken.

Campingtomterna var stora, men hela området var som om man tagit en bit av Berlin och släppt ner mitt i skogen. Det liksom myllrade av bilar, cyklar, springande barn och skällande hundar. Det var ganska vindstilla de här dagarna, så minsta lila skrik, skratt eller tjut flög över campingplatsen och gjorde den allt annat än rogivande. Så fort en bil eller husbil körde förbi virvlade ett moln av damm upp. Jag kan mycket väl ha överseende med campinggäster som måste ta sig till eller från sin plats. Men när campingens ägare passerade vårt frukostbord för femte gången i sin stora pickup som dessutom virvlade upp extra mycket damm, ja då var mitt mått rågat. Det här var ingen plats där jag kunde känna lugn och ro i alla fall.

Naturcamping vid sjön Åsnen.
Campingen myllrade av liv och rörelse.

Getnö gård får knappt godkänt

För övrigt tyckte jag att det var helt okej att diska i sjövatten med tanke på vattenbristen som råder i stora delar av landet. Duschar fanns, fast Stora F fick en riktig kalldusch efter dagens roddtur. Varmvattnet krånglade så han huttrade och frös ordentligt när han kom tillbaka till husvagnen.

Summa summarum så kan jag rekommendera er att besöka nationalparken. Gillar man fart och fläkt så kan man mycket väl ta in på campingen Getnö gård där man får det man behöver för camping och har tillgång till aktiviteter utöver det vanliga. Men för den som vill uppleva naturen utan stim och stoj så finns det nog bättre platser att övernatta på.

Har du varit där? Vore kul att höra hur du upplevde platsen.

Ha det gott i sommarsverige!

Kvällsdopp vid sjön Åsnen.
Många passade på att ta ett kvällsdopp i sjön Åsnen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.