Kalmar slott
Resetips,  resmål

Tekniska snedsteg på bloggen och tekniska under i Kalmar slott

Det har varit lite stiltje på bloggen den senaste tiden. I alla fall vad gäller inlägg. Bakom kulisserna har det tidvis jobbats som bara den. Med varierad framgång, kan man säga.

Jag hade bestämt mig för att ändra litegrann i designen på bloggen. Observera att jag skriver litegrann. Det höll på att slut i ett enda webbhaveri. WordPress är jätteroligt att jobba med eftersom det är så lätt att lägga in material och ändra i utseende på sidorna. Men det är också desto klurigare när det börjar strula. Något som jag blivit varse om.

Envishet ger resultat

Jag är självlärd inom webb och har ingen webbtekniker att ringa när saker och ting går fel. Nej, det är bara att förlita sig på sin egen envishet, klurighet och uppfinningsrikedom. Det blev några svettiga nätter i sällskap med datorn då jag försökte få ordning på bilder som plötsligt blivit gråtonade, typsnitt som ändrat sig och färger som vägrade se ut som jag ville. Ju mer jag försökte rätta till, ju mer fel blev det. Så de som varit här inne och råkat se mina tekniska snedsteg har säkert undrat om bloggen har fått fnatt (eller om det är Sessan som har fått totalfnatt).

Precis när jag lyckats få ordning på tekniken så gick jag och blev sjuk. Tre veckor med migränliknande huvudvärk gick liksom inte att bortse ifrån. Men nu har jag fått ordning på huvudet och kreativiteten flödar. Jag har en hel del kuliga grejer på g. Eftersom semestern är slut kommer det bli mindre resereportage och mer husvagnspiff och tips framöver. En del nya artikelkategorier kommer därför att dyka upp framöver.

Tekniskt geni på Kalmar slott

För några veckor sedan var jag och sonen i Kalmar för att bekanta oss med en person som definitivt inte ägnat sig åt tekniska snedsteg, snarare tekniska under. Vi besökte nämligen Kalmar slott för att titta på Da Vinci-utställningen. Det var kul! Imponerande! Och väldigt tänkvärt!

Generellt gillar jag vetenskap och Leonardo Da Vinci var ju en sådan där självlärd vetenskapsman som bara hade uppfinnandet inom sig. Vad han än tog sig för blev det ju succé. Han tecknade människokroppen som ingen annan hade gjort, han målade tavlor som idag är bland världens mest berömda och han designade tekniska maskiner med mekanismer som ingen annan hade haft en tanke på vid den tiden. Han var dessutom naturforskare, matematiker, skulptör, musiker och arkitekt. Där kan vi prata geni!

En utställning på djupet

Utställningen på Kalmar Slott är skapad av Grande Exhibitions och Museo Leonardo da Vinci i Rom. Den har tidigare visats i storstäder runt om i världen som Tokyo, Madrid, Kuala Lumpur, Washington, Johannesburg och Shanghai. Och det märks verkligen att utställningsmakarna gått på djupet för att ge en bild av det här makalösa geniet. Här visas till exempel animationer av hans berömda konstverk ”Den sista måltiden” och över 6 000 sidor från hans personliga anteckningsböcker har gåtts igenom. Gömda ledtrådar har dechiffrerats och man har avslöjat hans avsiktliga misstag och spegelbildskrivningar, vilka han använde för att hålla sina arbeten hemliga. Jag gillade berättelserna om personen Da Vinci bäst. Det är dem som ger känsla och liv åt de tekniska mästerverk som visas i de gamla stenrummen på slottet.

Sonen gillade modellerna bäst. Särskilt dem man fick testa själv: vrida, skruva och hamra. Men när vi kom till det sista rummet med de större modellerna av dykardräkter och flygmaskiner hade han tröttnat och magen skrek av hunger. Vi drog oss snabbt till slottsrestaurangen där de som vanligt serverade förträfflig lunch.

Bild av Leonardo Da Vinci
Vi lärde känna geniet Leonardo Da Vinci på Kalmar slott.

Modell av en automatisk hammare.
Modellerna där man fick testa mekaniken tyckte sonen var roligast. Här är en automatisk hammare.

 

En uppfinning.
Ett vapen med 18 gevärspipor var en av Da Vincis uppfinningar.

Missad shopping

Därefter bar det ut på stan och Pokemon-jakt. Vi hittade flera roliga Pokemons. Jag såg även en supersnygg väska i ett skyltfönster – nyhet inför hösten – som jag kände att jag bara måste ha. Men där satte sonen stopp för mammas shoppinghunger: ”Du har redan alldeles för många väskor hemma, det där är slöseri med pengar!”. Okej, jag fick vika mig för hans kloka ord och lämnade väskan i sitt skyltfönster med en suck. Kanske går den att beställa på nätet, tröstade jag mig.

Efter glass och lite godis vände vi tillbaka till bilen och drog oss hem. Kändes som en lyckad dag och en bra avslutning på sommarlovet.

Hej svejs!

Ps. Da Vinci-utställningen på Kalmar slott pågår till den 4 november, så jag kan verkligen rekommendera att åka till Kalmar under hösten för att kika på den.

 

Mona Lisa på Kalmar slott.
Till och med Mona Lisa kunde beskådas på Kalmar slott, om än inte i original.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.