campingliv,  Resetips

Elmia husvagn husbil – som en bal på slottet, eller?

En husvagnsmässa kan ju vara ungefär som en bal på slottet: jobbig, ångestfylld och jättemycket folk att trängas med… eller så kan den vara alldeles, alldeles underbar. Ja, nu närmar sig ju Elmia husvagn och husbil med stormsteg och jag har absolut förberett mig så att den ska bli det sistnämnda, nämligen alldeles underbar.

Första gången man besöker en husvagnsmässa kan det kännas nästan lite övermäktigt. Ja, det kan ju vilken mässa som helst eftersom det blir väldigt mycket av en och samma sak. Ta till exempel en båtmässa – det är ju båtar var man än ser. Visst är det ganska lätt att börja känna sig lite sjösjuk och vimmelkantig redan efter ett par timmar bland alla gungande fordon.

Husvagnar och ännu flera husvagnar

Så kan det vara på en husvagnsmässa också. Efter ett antal timmar och ett ännu större antal besök i olika husvagnar och husbilar så går det snart runt i huvudet. Det är typbeteckningar, mått, tekniska specifikationer och modellnummer i en salig blandning. Och så ska man försöka ”känna efter vad som känns bäst för mig”. Ja, det är ju lätt för en säljare att säga, men betydligt svårare för en stackars kund som kanske varit inne i ett 100-tal vagnar eller bilar som allihopa ser nästan likadana ut.

Elmia husvagn husbil 2018 såg ut så här.

Min premiär för Elmia husvagn och husbil

Nej, för att klara av en mässa av stora mått – och det får man väl ändå anse att Elmia husvagn och husbil är – så gäller det att förbereda sig noga. Förra året var jag på husvagnsmässan för första gången och då var jag definitivt inte förberedd. Dessutom var jag sjuk och hade en son som bara tjatade om att det var Pokemon-event på stan. Det gjorde att vi fick ta bussen in till Jönköping mitt på dan för att jaga ”gym” där vi kunde slåss mot orangea fåglar. Snacka om att jag och Stora F var på lite dåligt humör då.

Dag två försökte jag en annan taktik. Då laddade jag sonens Pokemonspel med ett antal hundra kronor så han kunde köpa hur många sådana där förbenade pokebollar som helst och alltså spela Pokemon inne på mässan.

Det funkade bättre även om jag kände hur jag sakta gled av mina höga hästar vad gäller barnuppfostran och mina predikningar om att ”inte muta barn till tystnad”. Att jag dessutom köpte en husvagn som jag ångrade så fort jag kom hem gjorde inte att upplevelsen av mässan blev så mycket bättre heller. Nåja, vi överlevde den pärsen också. Som tur var hade vi skrivit en ångerklausul i kontraktet så kommande vardag ringde jag och sa upp köpet.

Så förbereder du mässan på bästa sätt

Efter att ha begått ett antal kardinalfel förra året kan jag här ge mina bästa tips hur man gör för att en husvagnsmässa ska kännas så där underbara som en bal på slottet.

1. Ha koll på ekonomin

Om du åker till mässan för att handla, oavsett om det är en husvagn, husbil eller ”bara” en ny markis till pärlan därhemma, se till att ha koll på hur mycket pengar du har att spendera. Det är väldigt lätt att dras med av alla kampanjpriser och mässrabatter. Men i slutändan kanske du ändå har spenderat betydligt mer pengar än du hade tänkt och kommer hem med en ångerklump i magen.

Nej, då är det bättre att redan i förväg göra ett överslag på vad din ekonomi tillåter och sedan hålla dig till det. Och om du ändå skriver kontrakt på något som du bara inte kan säga nej till – fråga om du kan få skriva in en ångerklausul i kontraktet. Alla går inte med på det, men är det en erfaren och seriös säljare så kan det funka. Det räcker ofta med ett par dagars frist, för du känner nog ganska snart när du kommer hem om det var ett klokt köp eller inte.

2. Tänk efter före

Om du åker till mässan för att köpa ny husvagn eller ny husbil – tänk efter i förväg vad du och din familj vill ha och behöver. Är man ensam som bestämmer eller kanske bara två så går det kanske att ha intern rådgivning i kafeterian under mässan. Men är man en familj med flera barn är det inte jättesmart att ha familjeråd på plats. Det kommer garanterat sluta med att någon blir missnöjd och aldrig vill sätta sin fot i den störtlöjliga husvagnen som ni just skrivit kontrakt på.    

3. Skaffa barnvakt

Jag kan lova att det är betydligt roligare för dig som vuxen att gå i åtta timmar och titta på oändligt antal husvagnar och husbilar än vad det är för ett barn. Och jag kan lova dig att det är lättare att koncentrera sig på vad den där supertrevliga säljaren har att berätta, om du inte behöver springa och jaga en tvååring mellan vagnarna. Nej, se till att ordna barnvakt så ditt barn kan få roa sig på hemmaplan och du kan få ut exakt det du vill av mässbesöket. För min egen del har jag ordnat både barnvakt och kattvakt den här gången, eftersom vi har kattbebis hemma nu:-)

4. Ha koll på mat-och-sov-klockan

Att gå på mässa är helt uppslukande och väldigt uttröttande. Är man riktigt intresserad och inte vill missa något är det lätt att glömma både tid och rum.  I stället för att komma på efter sju timmar att blodsockret är så lågt att man kan starta ett mindre världskrig för att en prislapp sitter upp och ner, ja då är det bättre att ha ett schema där klockslagen för fika, lunch och paus finns inprickade. Ofta är det mycket roligare både för en själv och för omgivningen om man får i sig lite mat mitt på dagen, och gärna lite fika på eftermiddagen för att orka de sista timmarna fram till stängning.  

Boka in lunch, fika och paus, så blir mässbesöket lyckat!

5. Boka plats i god tid

Mitt femte och sista tips kommer kanske lite väl sent. För har du tänkt att campa i Jönköping med omnejd den kommande helgen och inte har bokat någon plats, då kan jag säga att det är kört. Det säger sig ju självt att det är fler än du som tänkt ta med husvagnen eller husbilen till Jönköping just den här helgen. Och alla vill naturligtvis ha en campingplats i närheten. Så ska du campa gäller det att boka i tid. Inte några dagar i förväg, utan minst ett antal veckor eller månader innan mässan. Det finns ju även ett antal tusen campingplatser i anslutning till mässan, men betänk att alla de platserna har inte elanslutning. Så vill du kunna dra igång tv:n eller något annat som inte går på gasol så ska du boka elplats i mycket god tid.

Flera tips inför Elmia husvagn och husbil

Ska du till mässan i helgen? Vad är ditt bästa tips inför besöket? Vad vill du allra helst titta på och vad blir årets succé på Elmia husvagn och husbil?

Oavsett om vi ses på mässan eller inte så önskar jag dig en härlig campinghelg. Om du vill följa mig på mässan så håll koll på mitt Instagramkonto, @husvagnsprinsessan, eller Facebooksidan med samma namn.

Ha det gott!

/Sessan

2 kommentarer

 • Ingela Lindblad

  Kul att du skriver om mässan! Det är en hel del som kan vara bra för förstagångsbesökare att veta.
  Vi har varit på Elmia i tio år nu, men minns ännu vårt första mässbesök. Vi åkte upp bara över dagen, det var det första misstaget, man hinner och orkar inte allt på en dag. Andra året köpte vi flerdagarsbiljett och plats på område två, det var vårt andra misstag, tänker aldrig mer campa i nedförslut…..
  Nu tillbringar vi alla fem dagarna i Polarmontern och pratar husvagn med folk. Det bästa som finns, att kunna hjälpa andra genom att bidra med det vi lärt oss genom åren.

  • Sessan

   Ja, man lär sig alltid något, även av misstagen:-). Vilka härliga erfarenheter du måste ha av mässan, efter att ha avancerat från förstagångsbesökare till att ägna fem dagar i Polarmontern. Måste vara jättekul. Tyvärr hann vi inte titta in hos Polar eftersom vi bara var där över dagen. Men nästa år blir det nog två dagar för att hinna se lite mer. Jag tycker ju att mässan blir en så härlig kombination av livsstilsfrågor, lyxprylar, tekniska framsteg och det senaste inom compact living. Och så alla människor, både besökare och utställare, som är så engagerade och intresserade av allt som visas. Ja, det är verkligen en superhit!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: