Badstrand på Öland med solhatt.
Husvagnslivet,  Resetips,  resmål

Öland – en exotisk pärla alldeles för nära

Att återse Öland är alltid lite speciellt. Hjärtat klappar några extra slag och nostalgin kommer som på beställning. Det var hit vi åkte, kompisen och jag, den där sommaren när körkortet låg alldeles färskt i fickan. Jag darrade lite på ratten när vi körde över bron och trängdes med alla andra Ölandsturister. Vi övernattade i en husvagn på Klinta camping tillsammans med kompisar. Det var här ungdomslivet vaknade, vi plankade in på Solkatten i Borgholm och insåg snart att det var ju på Strand Hotell ALLA var.

Det var här vi hittade vårt första sommarjobb med eget boende så vi kunde komma hemifrån ett tag. Jag och två kompisar jobbade som köksbiträden på Drottning Victorias vilohem i Borgholm. Då var det ett sådant där ställe som liksom övervintrat från 1800-talet och tog emot utarbetade östermalmsdamer som behövde vila upp sig. Vi dukade med silverbestick, tog emot fint folk från hovet och en gång per sommar kom till och med drottningen på besök. Vi klädde upp oss i vita spetsförkläden med sjaletter, bakade jordgubbstårta och arrangerade låga blomsterarrangemang på borden i parken. Jag minns hur vi stod uppställda i givakt när drottningen gick runt och hälsade. Hon tog alla i hand, frågade extra om vi bakat jordgubbstårtan själva och berömde oss för alla hembakta småkakor. På kvällarna cyklade vi in till Borgholm eller hade picknick till Borgehage när det var konsert i slottsruinen.

Badbrygga i Köpingsvik, Öland.
Badbrygga i Köpingsvik, Öland.

Ja, det blev flera underbara somrar på Öland och många minnen finns för alltid gömda någonstans i djupt i hjärtat. Men åren gick och det kom andra ställen som lockade mer under semestertiden, som Västkusten och senare Höllviken som jag berättat om tidigare. Öland har liksom legat lite för nära, för att kännas riktigt exotiskt för oss som bor på ostkusten. Därför har det inte blivit så mycket resande hit  på senare år. Men nu när vi blivit husvagnsägare och kan åka vart vi vill, då var det dags igen. En långhelg på Klinta camping i Köpingsvik bokades in hastigt och lustigt – efter att vi konstaterat att det var fullt i Varberg och Falsterbo. När vi parkerat husvagnen och sprang ner till stranden kände jag mig som nykläckt körkortselev igen. Vi lyckades pricka in en härligt solig dag då den långgrunda stranden riktigt kom till sin rätt. Sonen kastade sig raklång i sanden: ”Men mamma, du sa aldrig att det var sån här mjuk sand här”. Nej, jag sa nog aldrig det. Eller jag kanske inte ens mindes exakt hur sanden var, eftersom det är så många andra minnen från Öland som trängs djupt därinne.

Som avslutning på dagen bjöds vi på en magisk solnedgång över havet. Nu har solen gått ner men den varma kvällsluften gör att det nästan känns som att sitta vid en exotisk strand någonstans på andra sidan jordklotet. Ibland räcker det att bara ta sig över ett sund för att uppleva de där små pärlorna man annars åker land och rike runt för att söka efter.

God natt från en exotisk strand alldeles för nära!

Solnedgång vid strand på Öland.
Solnedgång vid stranden i Köpingsvik, Öland.

2 kommentarer

  • Fast på jobbet

    Wow! Jag måste övertala familjen att vi ska åka till Öland, så snart det bara går. Till helgen förhoppningsvis. Tack för tipset!

    • Sessan

      Jag hoppas du hinner hit så länge det fina vädret håller i sig. Idag har vi haft en superhärlig dag på stranden. Lite kallt i vattnet men det går att bada utan problem. Ha det gott!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.