Middagsbord med mangold, räkor, skaldjurspaj och avokado.
Mat o bak

Egenodlat för skogens invånare

Idag lyckades vi faktiskt äta lite egenodlat. Jag fick plocka lite rester här och var efter att vi haft trädgårdsgäster på besök.

Vi brukar ha ganska gott om egendlat. Det är sallad, rädisor, morötter, tomater, gurkor och paprika i vår trädgård. Men inte i år. Så fort minsta lilla salladsblad kommit upp har det liksom försvunnit. Likaså morotsblasten är puts väck. Jordgubbsplantorna är bara pinnar kvar av och smultronplantorna ser ut som de har fått sig en dust av en häcksax. Till och med i växthuset har salladen förvunnit. Jag har försökt med cd-skivor i träden, folie på buskarna, fiberduk över odlingslådorna och en snigelfälla i växthuset. Men inget hjälper. Grönsakerna försvinner så snart de börjar växa.

Därför blev jag extra glad när vi kom hem från vår Ölandsresa och fick se att min mangold vuxit sig så stor. Jag gillar mangold både att äta men kanske mest för de vackra färgerna. Och nu var den hög och fin och de mörkgröna bladen och röda stjälkarna gjorde att det blev en fantastisk färgprakt i odlingslådan. Men så igår morse när jag tog en sväng i trädgården igen såg jag att det var något som fattades. De fina mangoldbladen var liksom borta, bara röda små stubbar kvar. Ja, rådjuren hade tydligen varit på besök och passat på att ge sig själva ett skrovmål i mina rabatter. Grannen hade sett hur de till och med lyft på fiberduken och smaskat på jordgubbsplantorna som stod bredvid. En och annan dillkvist hade nog slunkit med den också men den var nog inte lika god som de fina gröna mangoldbladen.

Egenodlat i svarta odlingslådor.
Resterna efter att rådjuren kalasat på min egenodlade mangold.

Nej, det är nog bara att inse att den här trädgårdssäsongen får gå till historien som en av de sämre. Ja, kanske till och med den sämsta. Det är lika bra att ge upp och dela med sig till skogens invånare. Jag kan tänka mig att de har svårt att hitta mat när det är så torrt i markerna. Och då är det ju egentligen bra att de har min trädgård att äta från. De kan ju inte göra som jag – handla grönsaker på Ica.

Hur som helst så blev det en liten festmåltid för Stora F och mig. Vi åt räkor, skaldjurspaj, avokado – och en del köpta grönsaker. Några mangoldblad hade rådjuren sparat till mig så dem fick pryda matbordet också. Och några dillkvistar. Man får vara glad för det lilla!

Middagsbord med räkor och grönsaker.
Festmåltid med räkor och lite egenodlat.

Till nästa år ska jag rådjurssäkra min trädgård. Jag ska börja planera redan i höst och sen ska den vara tvärsäker när våren kommer. Vore ju trevligt om man kan slippa viltstängsel, så har du något annat bra tips på hur man stänger ute rådjur, hjortar, harar, kaniner och sniglar så får du gärna höra av dig.

Ha det gott!

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: