Photo by Colter Olmstead on Unsplash
campingliv

9 tips om säkerhet vid camping

Brand, gas och stöld. Ja, det finns en del saker man kan behöva skydda sig mot när man ute med sin husvagn eller husbil. Här får du 9 tips om hur du kan höja din säkerhet vid camping.

I vår familj tänker vi ganska mycket på säkerhet – eller Stora F gör det i alla fall. Han är den där typen som alltid låser dörren så fort han kommer hem, och som förutom att ha brandvarnare uppsatta överallt, gärna också har ett par liggande i en låda – utifall man skulle behöva en extra någon gång.

När vi skaffade husvagn gick genast hans säkerhetstänk igång. Brandvarnare inhandlades omgående (trots att det fanns extra i lådan, men de är ju som sagt bra att ha där…). Ganska snart hade han också införskaffat en brandsläckare med en liten hållare som gick att skruva fast i vagnen så den sitter fast och man alltid vet var släckaren är.

Brand och säkerhet vid camping

I husvagn eller husbil rekommenderas att man använder pulversläckare. De finns i olika storlekar, alltifrån små 1-kilos till större sexkilos släckare. En 2-kilos pulversläckare kan väl vara ganska lagom men tänk också på att kolla om det finns en rekommendation från tillverkaren av din husvagn eller husbil om vilken släckare du ska ha.

En brandfilt är inte heller helt fel att ha med sig när man är på rull. Den kan man använda för att släcka mindre bränder med. De går att köpa lite överallt, och finns i olika färger och med fina mönster på. Men å andra sidan kanske den där vanliga brandröda duger rätt bra.

Varning för gas

En riskfaktor för oss som campar är naturligtvis gasolutrustningen. Läckage kan uppstå i slangar och anslutningar, så först och främst ska man regelbundet kontrollera att de är hela och inga sprickor finns i slangarna.

Även om man följer alla rekommendationer kan det ändå kännas tryggt med en gasvarnare som larmar om det skulle läcka ut gasolgas i husvagnen eller husbilen.

Om man ska lägga pengar på en gasvarnare tycker jag man ska följa rekommendationen från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och köpa en som uppfyller standarden EN 50194. Då vet man att den är testad och uppfyller nödvändiga krav. Tänk på att följa tillverkarens monteringsanvisningar eftersom olika typer av gasvarnare ska placeras lite olika. 

Håll tjuven borta

Det kan också vara bra att säkra sin husvagn, eller husbil, så att den blir stulen. På husvagnen kan du sätta ett kulhandskelås, eller kulkopplingslås, som gör att den helt enkelt inte går att koppla den till en bil.

Ett annat alternativ som passar både husvagn och husbil är olika varianter av hjulklampar. Det är ungefär sådana som polisen använder när de ger en bil körförbud – en metallgrej som låses fast på hjulet så att det inte går att rulla iväg. Det här är kanske något att tänka på främst om man ställer upp husvagnen på säsongsplats och lämnar den obevakad under längre tider.  

Extra lås skyddar

Om du vill skydda dig lite extra mot stöld, så finns en uppsjö av olika extrautrustningar. Till exempel kan du montera säkerhetslås på dörrar, fönster och luckor. Det finns även inbrottslarm att montera i sitt rullande hem.

Något som vi har installerat i vår husvagn är en gps-sändare som larmar om husvagnen flyttar på sig. Om tjuven skulle vara framme och faktiskt ta hela vagnen så kan vi genom en app i mobiltelefonen snabbt få reda på var den är någonstans. Och förhoppningsvis få hjälp av polisen att ta tillbaka vagnen.

Det var lite om vad du kan göra för att höja säkerheten i din husvagn eller husbil när du står uppställd. Sen har vi ju det här med säkerhet på väg. Där finns en lång rad saker att tänka på. Men det får bli ett annat inlägg.

9 tips för att höja din säkerhet vid camping med husvagn eller husbil

  1. Skaffa en brandsläckare. Pulversläckare rekommenderas till husvagn och husbil.
  2. Sätt upp brandvarnare – både inne i husvagnen eller husbilen och i förtältet. Om det börjar brinna i förtältet blir det snabbt rökfyllt och den enda utgången från husvagnen blir snabbt spärrad.
  3. Ha en brandfilt nära till hands för att enkelt kunna släcka mindre bränder.
  4. Gasol är en brandfarlig gas och man vill absolut inte att den ska börja läcka. Se till att kontrollera gasolutrustningen och tillhörande slangar och kopplingar regelbundet.
  5. För extra säkerhet vid gasläckage kan en gasvarnare vara bra att montera. Den larmar för gasolgaser redan vid låga koncentrationer och finns både för 12 volt och 230 volt.
  6. För att minska risken att husvagnen blir stulen kan man montera ett kulhandskelås på draget. Det låser man fast på kulhandsken och gör att vagnen inte går att koppla till en bil.
  7. Om tjuven ändå skulle dra iväg med husvagnen eller köra iväg med din husbil kan ett gps-larm visa var ditt rullande hem har tagit vägen.
  8. Man kan minska inbrottsrisken genom att montera säkerhetslås på dörrar, fönster och luckor.
  9. Vill man vara på säkra sidan kan man även montera inbrottslarm.

Läsa mer om säkerhet när du campar:

Stöldskyddsföreningens webbplats hittar du massor med tips och råd om hur du skyddar dig mot stöld, både hemma och i husvagnen eller husbilen.

MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, driver webbplatsen din säkerhet.se där du till exempel hittar information om brandsäkerhet vid camping. https://www.dinsakerhet.se/sakrare-fritid/skog-och-mark/campa-brandsakert/b

MSB har även gett ut en broschyr om gasol och hur du hanterar den på ett säkert sätt.

Här kan du också se en film om gasol i husbil och husvagn.

Källa MSB. Mer information finns på din säkerhet.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.