En skål med hallon.
Mat o bak

Hallon – en passion som sätter guldkant på sommaren

Ända sen jag var liten har jag älskat hallon. Det är liksom sommar de lux med minnen om sommarbruna ben som pinnande iväg längs slingrande grusvägar för att hitta de åtråvärda bären. Jag kunde kasta cykeln mitt på vägen och ge mig rakt in i hallonsnåren om jag såg ett sånt där stort, välmoget hallon en bit in. Om hallonsnår är stickiga? Tja, kanske det, men inte så att det hindrade mig från att komma åt de underbara bären.

Passionen går i arv

Kanske sitter min passion för hallon i generna. Jag minns hur min mormor i urblekta gummistövlar gav sig iväg ut på hyggena för att plocka ”halla”. Ja, det heter så på småländska, eller krokshultska om man ska vara noga med dialekten. Själv fick jag aldrig med mig några hem i min korg eftersom jag stoppade varenda ett i munnen. Men mormor var snäll och delade gärna med sig. Jag åt dem med tjock grädde, inte vispad, bara grädde rätt upp och ner. Den runda gräddsmaken lindar liksom bomull runt den lite syrliga hallonsmaken. Helt fantastiskt gott! Jo, det där funkar även med solvarma smultron. Men hallon är ett snäpp bättre.

Senare i livet har min passion lett mig in på nya banor. Jag har till exempel alltid en kaka med hallonchoklad från Marabou liggande i kylen. Min åtrå efter mörk 70-procentig choklad kan nästan mäta sig med hallonpassionen så den där chokladkakan är liksom ett måste. Jag älskar även hallonsorbet, hallonparfait, hallonmarmelad, halloncheeecake och en massa andra godsaker med hallon i.

Frossa i dagarna tre

I förrgår när jag var och handlade gick jag förbi jordgubbsförsäljare Julia, som även hade stora fina hallon till försäljning. Julia själv är en riktig hejare på bär. Hon driver Lindhags delikatesser och kan konsten att koka riktigt god hallonsylt. Jag köpte fyra askar – så har du att frysa in, tyckte Julia. Men innerst inne visste jag att det aldrig skulle bli några infrysta bär. Nu skulle här frossas till max.

Det började på kvällen med hallon och en klick vaniljglass. Jag mådde som en riktig prinsessa. Till frukost dagen därpå dukade jag fram en riktig lyxfrukost på altanen. Vaniljyoghurt med hallon och lite solroskärnor, valnötsbröd som är mitt favobröd, juice, vattenmeloner och  tomater från växthuset och så kaffe i min älskade kaffemugg med Lovisa Burfitts härliga dansös på. Det kunde inte bli bättre. Jag njöt i fulla drag och drömde mig bort till de där torrvarma skogsbrynen med hallonsnår där jag frossade som barn.

Frukostbord med hallon och valnötsbröd.
Min drömfrukost där hallon och valnötsbröd blir en perfekt kombo. Kaffet dricker jag helst ur min kaffemugg från Rörstrand med design av Lovisa Burfitt och juicen serveras i glas från Paradisverkstaden på Öland.

Hallonpiff med fläder

Nästa morgon slog vi till med hallonsmoothie till frukost. Jag brukar blanda vaniljyoghurt, hallon och lite apelsinjuice. Det blir underbart gott. Sonen måste smaka av så att proportionerna blir de rätta och vi lyckas alltid göra den helt perfekt! Kvällen avslutade vi med glass. Jag piffade till den ordinära vaniljglassen med både hallon och en skvätt hemgjord flädersaft vilket tog den till synes simpla efterrätten till nya höjder. Fläder har jag skrivit om tidigare där du också hittar receptet på saften.

De sista bären har jag sparat för att kunna njuta av ytterligare en lyxfrukost med färska hallon i morgon bitti. Om de övriga familjemedlemmarna är morgonpigga kanske de får smaka också, men sover de så tror jag inte att det blir några hallon kvar till dem.

Ha det gott och njut av sommaren!

PS. Älskar du också hallon? Klicka på gilla-knappen längre ner. Eller vet du någon som älskar hallon lika mycket som jag gör – dela inlägget och tagga din kompis 🙂
Yoghurt med hallon och solroskärnor.
Njut av sommarens bär för det gör jag!

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.