Katt i husvagn.
campingliv,  Husvagnslivet,  Resetips

14 tips till dig som ska campa med husdjur

En mardrömssemester eller bara mysigt och trevligt. Ja, det där att campa med husdjur kan ju gå hur som helst. Men det finns flera saker man kan gör för att få husdjuret att trivas.

* Det här inlägget innehåller annonslänkar *

Vi har oftast med vår katt, Findus, på våra turer. Här berättar jag lite om vad vi gjort för att underlätta campandet för honom. Längst ner på sidan har jag samlat alla tipsen och några till i en lista plus lite länkar där man kan läsa mer.

Det går alldeles utmärkt att campa med husdjur. Här ligger Findus och slappar på diskbänken i husvagnen.
Findus trivs i husvagnen. Han gillar att ligga på diskbänken där han har koll både ute och inne.

Trygg start när du ska campa med husdjur

När vi köpte husvagn ville vi ha friheten att kunna åka var som helst, när som helst och då fungerar det inte alltid att ordna med kattvakt. Därför var vi från början inställda på att vår katt Findus skulle åka med oss i vagnen. Vi började därför att vänja Findus vid vagnen redan på hemmaplan för att han skulle känna sig trygg där. Först sov hela familjen en natt i vagnen för att den skulle få lite av vår lukt i sig. Sen tog vi med Findus dit så han fick lära känna miljön. Andra natten fick han sova med oss i vagnen. Han sov gott ända fram tills fåglarna började kvittra. Gissningsvis trodde han att det var fågelinvasion i husvagnen och sånt kan man inte sova sig igenom om man är katt. Mer om det kan du läsa om i ett tidigare inlägg. Efter några nätter vande han sig och numera är han den vanliga sjusovaren som vaknar framåt åtta eller nio.

Det är viktigt att djuret har en skön plats att vila och sova på. I vår vagn finns en våningssäng. Eftersom sonen hade lagt beslag på den övre sängen så tog Findus hand om den undre. Som tur är finns ett fönster där. På så sätt kan han ha lite koll på vad som händer utanför. 

Svalka katten i värmen

Det största problemet för Findus har nog varit värmen. Han har tjock päls och gillar verkligen inte värme. Är det varmt hemma går han oftast ner och lägger sig i gillestugan eller tvättstugan där det är svalt.

I husvagnen finns ju ingen källare, men det har vi löst med en kyldyna. Det är som en liten tunn madrass som ger kyleffekt när djuret ligger på den. När den blivit varm ska den vila en timme för att återfå kylfunktionen. Findus älskade kyldynan från första dagen. Nu har jag även sett att de finns i fina färger och mönster, som de här med flamigos och somriga fjärilar,

En kyldyna är bra att ha när du ska campa med hsudjur.
Findus gillade kyldynan från första dagen. Bra när man ska campa med husdjur i husvagn eller husbil, men även bra att ha hemma när det är varmt.

Viktigt med vatten

Under vår första tur med husvagnen märkte jag att Findus drack mindre än vanligt, trots att det var varmt. Han brukar dricka mycket och kissa rikligt, men nu kissade han bara pyttelite i lådan. Jag försökte ge honom vatten men han ville liksom inte dricka. Vi beställde en vattenfontän och hoppades att den skulle locka till mer drickande. Tyvärr blev Findus skräckslagen när han fick se fontänen som porlade vatten. Ja, det tar nog ett tag innan han vänjer sig, så vi får se om den går att använda i husvagnen. Här hittar du exempel på en rad olika vattenfontäner.

Under bilfärd

När vi åker bil sitter Findus i en bur som är fastsatt med säkerhetsbälte. Han mjauar lite i början men sen brukar det gå bra. Det går bättre när buren står i framsätet och är riktad framåt. Kanske är det för att han ser lite mer av omgivningarna då. En del låter kanske katten vara lös i bilen under färden, men nej, det är verkligen ingen bra idé. Vid en häftig inbromsning eller kollision kan en femkilos katt förvandlas till ett bowlingklot och få riktig fart i bilen. Den kan skada både sig och övriga resenärer. Då är det bättre att vänja katten vid att åka i buren, helst redan från det att den är liten kattunge.

Om katten tycker att buren är väldigt obehaglig kan man prova Fermonspray. Det är ett slags lyckohormoner som man sprayar i buren en stund innan avfärd. Det gör att katten känner sig lugn och förhoppningsvis bättre accepterar att sitta i buren under resan. Det finns också särskilda selar som går att knäppa fast med säkerhetsbältet. Det kan ju vara värt att prova om man har en katt som absolut vägrar att sitta i buren. För hundar är det säkraste sättet att använda en transportbur som oftast placeras i bagageutrymmet.

Risk för åksjuka

Katter blir lätt åksjuka, vilket även hundar kan bli. Findus brukar klara sig bra om vi kör stora vägar men drar vi iväg på mindre slingriga vägar med mycket backar så kräks han. Om vi vet att vi ska köra en sådan väg undviker vi att ge honom mat timmarna innan resan. Det brukar gå bättre då, men hundra procent säker kan man inte vara. Åksjukan kan man ju ha i åtanke när man väljer väg, eller om man inte har något alternativ så får man köra väldigt försiktigt. Det finns åkesjuketabletter främst till hundar, men även till katter. Katter är väldigt känsliga och kan reagera på sådana medel så det kan vara bra att prata med en veterinär innan du provar.

För oss har det fungerat väldigt bra att ha med katten i husvagnen. Han känner tryggheten i vagnen men kan ibland gå ut i sele om han vill utforska omgivningarna. Senast när vi var i Torekov blev han plötsligt väldigt ivrig att komma ut. När vi släppte ut honom sprang han in under husvagnen och när vi tittade efter hade han hittat en kompis – en igelkott! Tyvärr tycktes inte igelkotten uppskatta sällskapet för han fräste och rulade ihop sig som en boll. För att undvika taggar i nosen så tog vi in Findus och lät igelkotten fly fältet.

Katter hittar alltid bra ställen att trivas på i en husvagn.
Att campa med husdjur innebär att man har sällskap hela tiden. Findus är gärna med och kollar köksarbetet så allt går rätt till när Stora F stökar runt.

Tips till dig som ska campa med husdjur:

  1. Låt ditt husdjur bekanta sig med husvagnen eller husbilen redan på hemmaplan.
  2. Se till att djuret har tillgång till en skön sovplats.
  3. Sätt på ett halsband på katten med namn och telefonnummer. ID-märk också katten, eller chippa den. Detta underlättar om katten skulle komma bort.
  4. Se till att att ditt djur är vaccinerat.
  5. Under bilfärd ska husdjuret sitta i bur som är placerad på golvet eller fastspänd på sättet.
  6. Om ditt djur har lätt för att bli åksjukt kan åksjuketabletter hjälpa.
  7. Om katten är väldigt orolig under färd, prova Feromonspray i buren. Finns för både katter och hundar och gör djuret lugnare och kan då underlätta resan.
  8. Om du ska ut med båt finns flytvästar till både hundar och katter.
  9. Kolla vilka regler som gäller för husdjur på de campingplatser du tänker besöka. Oftast krävs att man ska hålla djuret kopplat eller instängt med staket. En lösspringande hund eller katt kan skrämma barn och är inte alltid uppskattat av andra campare.

Hjälp mot värmen:

  1. Lämna aldrig ditt djur i bilen om det är minsta risk för att temperaturen går över 25 grader vilket den lätt gör en varm sommardag.
  2. Låt djuret få ligga på en kyldyna. Till hundar finns kylhalsband och kylväst som svalkar.
  3. Låt hunden eller katten vistas i skugga. Om din katt trivs bäst inne i husvagnen eller husbilen, vädra ofta. Fläktar kan hjälpa till att hålla nere värmen.
  4. Se till att djuren dricker. Det gäller både hemma och om du ska campa med husdjur. En katt kanske dricker mer om den får tillgång till rinnande vatten från en vattenfontän.
  5. Om du ska till riktigt varma ställen kan det vara värt att installera en AC – både för husdjuret och för dig själv.

Läs mer om att resa med husdjur

jordbruksverkets hemsida finns regler och guider för hur man får transportera hundar och katter. Ja, de gäller även för illrar för dem som har en sådan.

Svenska Kennelklubben har gjort en sammanfattning av reglerna som gäller när man reser med hund i bil.

Agria har flera bra artiklar med tips om katter och hundar i semestertider. Bland annat en om hur man kan säkra kattens semester. Och en är om hundar på semestern.

Ska man ta med sin katt eller hund utomlands är det bra att kolla med tullverket vilka regler som gäller vid in- och utförsel av husdjur. Dessutom är det värt att undersöka vilka regler som gäller i de länder ni ska besöka under resan. Exempelvis kan det vara bra att vaccinera mot rabies om man reser till vissa länder.

Har du fler tips för oss som ska campa med husdjur?

Det blev väldigt många bilder på vår katt i det här inlägget. Har du också husdjur med dig när du campar? Vore kul att få se bilder på hur ni har det. Dela gärna med dig om du har fler tips på hur man kan campa med husdjur på ett bra sätt.

Campa med husdjur är trevligt både för djuret och ägarna.
Det är bra med delbar dörr på husvagnen vilket gör att Findus kan sitta på diskbänken och titta ut genom dörren trots att den är stängd.

2 kommentarer

  • My Rådmark

    Hej,
    Funderar hur ni gör när ni har husvagnen stående, är katten inomhus hela dagarna .. för det går ju inte med inhängnad tänker jag för katt?
    Vänligen My som funderar på katt 😉

    • Sessan

      Hej!
      Det där kan variera lite beroende på vilken katt man har. Vår katt var mest inne i husvagnen för det var där han kände sig trygg. Vi hade tvådelad dörr och han satt gärna på diskbänken när övre delen var öppen. Då såg han oss och hade koll på omgivningarna.
      Men har man en modigare katt så kan den ju vara ute i koppel. För en del funkar det med stängsel av typ kompostgaller som katten av någon anledning inte hoppar över. En del har en mindre hage med tak (finns tydligen färdiga att köpa). Jag vet till och med dem som har utekatt och släpper ut dem dom vanligt från husvagnen och katten hittar alltid tillbaka. Men det är nog inget jag skulle rekommendera.
      Oavsett så brukar det funka bra med katt i husvagn. Men det kan krävas lite specialgrejer så att katten trivs.
      Lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.