Husvagnslivet,  Resetips,  resmål

En härligt långsam vandring på Öland och alvaret

För ett par veckor sedan tillbringade vi en helg på Öland, vilket blev en solig och blöt upplevelse med både ny camping och en härligt långsam vandring på alvaret. Längre ner ger jag nåra extra fina tips på vandringsleder på alvaret.

Öland och Köpingsvik besökte vi flera gånger förra sommaren och vi gillade verkligen stranden där. Men nu tänkte vi prova Saxnäs camping strax norr om brofästet, för att slippa åka så långt på fredagskvällen.

Det visade sig vara en alldeles utmärkt campingplats. Luftig, lummig och väldigt trevlig. Vi råkade hamna på den norra delen som låg vid hundbadet. Gissa om vi hade hundar omkring oss! Det var stora och små hundar i alla olika färger och modeller. Kändes riktigt trevligt att ha så många fina djur att hälsa på och titta på. Vi gillar verkligen djur och har ju haft katt under många år, men nu finns inte vår lille Findus med oss längre. Kanske därför som vi är extra fascinerade av djur omkring oss.

Parkerade och vårt nya tält uppe för första gången. Stora F i samspråk med en hundägare.
En fin kväll på Saxnäs camping.
Gott om aktiviteter fanns det på campingen: studsmatta, bollsporter och utomhuspool.

Alvaret på Öland ett måste

Hur som helst så hade jag föresatt mig att vi skulle ut och vandra på Stora alvaret nu när vi ändå var på den här delen av Öland. Vi måste ju uppleva detta säregna, karga landskap med sin egensinniga växtlighet och sitt skrala jordbruk. Alvar är egentligen en landskapstyp som finns på fler ställen i världen, fast den största är Stora alvaret på södra Öland. Det sträcker sig 255 kvadratkilometer över ön och finns sedan 2000 med på Unescos världsarvslista. Klart man måste se den när man har möjlighet!

Efter lunch på lördagen gav vi oss iväg. Jag hade siktat i mig på vandringsslingan Bårby källa som går som en åtta. Smidigt att kunna välja om man vill gå den lite längre slingan på 6 kilometer, eller den kortare på 1,5 km. Den långa blir nog bra, tänkte jag, och stoppade i sonen lite extra korv till lunch för att han skulle orka.

Himmel och pannkaka

Det hade varit fint väder på fredagen när vi kom och även hela lördag förmiddagen var jättehärligt väder. Men när vi satte oss i bilen och åkte söderut började himlen skifta färg. Nejdå, de där mörka molnen håller sig nog borta tänkte jag och mindes rapporterna om fredagens hagelstormar och kraftiga åskoväder över inlandet.

Glada i hågen klev vi ur bilen vid Möckelmosse och styrde våra steg mot vandringsleden. Sen tog det stopp! Plötsligt släppte vädrets makter alla hämningar och det fullkomligt forsade ner vatten från himlen. Det är som i kriget, till reträtt, skrek sonen och sprang tillbaka till bilen för att ta skydd.

Jo, vi var inte svåra att övertala till den manövern. Därefter blev vi fast i bilen en bra stund. Jag var dock fast besluten att det skulle bli vandring så tjatet om att åka hem bet inte. Efter en kvart, tjugo minuter lugnade sig regnet och vi kunde göra ett nytt försök på leden. Nu gick det betydligt bättre om än något blötare på kalkstenshällarna.

Vår vandring på Öland och alvaret börjad vid Möckelmosse.

Vandring på alvaret med stenar och blommor

Det blev en jättefin tur. Alvaret stod i full blom och vi såg flera olika orkidéer och andra blommor. Är man intresserrad av blommor ska man försöka besöka Alvaret vid olika tider på sommaren, för olika orkidéer blommar vid olika tillfällen. Här kan du se fler exempel på orkidéer som finns på Öland och även vilken månad de blommar.

Under vår vandring försökte jag få sonen intresserad av allt spännande som Alvaret hade att visa upp. Vi tittade på stenar, och begrundade hur Ölandstenen hade bildats genom lager-på-lager-principen. Ja, det är ju inte som graniten som kommer från jordens inre, utan kalkstenen på Öland har ju bildats genom pålagring från ovan. Därav dess skiviga utseende.

Sonen blev överlycklig när han hittade en fossil av en bläckfisk och jag njöt av alla vackra blommor och ovanliga växter som jag såg.

Krutbrännaren var en de orkidéer sm vi såg på alvaret och Öland.
Krutbrännaren är en liten, men ack så vacker orkidé.
Öland och alvaret
Brudbröd som små flaggstänger.
Brudbröden har så vackra blommor, både rosa och cremefärgade.

Vandring på Öland och alvaret måste få ta tid

När vi nådde vandringsledens knutpunkt, alltså mitten av åttan, kan man välja om man vill fortsätta den längre delen eller ta den kortare. Stora F var ytterst bestämd: vi tar den korta! Om ni ska titta på varje blomma och fotografera varenda sten så kommer maten i husvagnen att härskna innan vi kommer tillbaka.

Jo, det var nog sant. Men alvaret kräver att man ger sig tid att uppleva det och se de små detaljerna i det vidsträckta landskapet. Jag gillar det där att ha horisonten synlig runt omkring. Det ger ett lugn och en känsla av att man är liten på jorden. 

Blommande äng på Öland och alvaret.
Triften blommande som stora lila hav på vidderna på Alvaret

Sagt och gjort så valde vi den kortare vägen. När vi närmade oss bilen lyckades till och med solen ta sig igenom molntäcket, och vi fick en glimt av några bleka solstrålar som blänkte i regnpussarna. På hemvägen blev det ett stopp för att fotografera vallmoblommor och sen ytterligare ett stopp för att inhandla fikabröd. Sen åkte vi hem till husvagnen och njöt av en mysig fikastund! 

Valmo blommade i vägkanten på alvaret och Öland
Valmo blommade i vägkanten på väg hem från vår vandring på alvaret.

Tror att alla var ganska nöjda med vår minivandring, som trots allt tog ett par timmar(!). Fast tänker man efter så betyder ju faktiskt det att vi har den långa slingan kvar till en annan gång när vi besöker denna långsmala ö. Dessutom finns det ytterligare ett antal vandringsleder att utforska, om man nu skulle vilja se något mer.

Tips om vandringsleder på Öland och Alvaret

Jag kan tipsa om guiden ”Vandringsleder genom Världsarvet på södra Öland” som Mörbylånga kommun sammanställt. Där finns också jättemycket bra och intressant information om vad man ser längs lederna.

Mina tre favoriter bland de öländska vandringslederna är följande:

  1. Tingstad flisor. Vandringen börjar vid Gösslunda parkering och går genom en relativt varierande terräng för att vara alvaret. Tingsta flisorna är fascinerande i sig. Kanske har detta varit en mötesplats där viktiga beslut fattats under gånga tider. Kanske har deras placering 90 grader i förhållande till varandra, fungerat som ett solur för att markera tingets början och slut. Ja, många teorier finns om dessa ståtliga pjäser.
  2. Mörbylångaleden är en av de häftigare lederna. Den är drygt 8 mil lång och går mellan Ölands Turistbyrå vid Ölandsbron och ända ner till Ottenby. Går man den leden får man se en stor del av Världsarvet södra Öland. Kan vara bra att ordna skjuts från Ottenby, eftersom bussarna inte går alldeles frekvent veckans alla dagar.
  3. En relativt ny vandringsled är den lite kortare Eketorpsleden. Det är 1,6 km lång slinga ute på alvaret väster om Eketorps borg, den sydligaste av Ölands fornborgar. Borgen återuppbyggd och är väl värd att se. Den ligger strategiskt placerad mitt ute på Stora alvaret. Vid Eketorps borg finns parkering och informationstavlor.

När vi kom tillbaka till campingen blev det en jättehärlig kväll med lite grillning och bollspel. Helt underbart, precis som campinglivet ska vara.

Hej svejs!

Ännu en fin solnedgång på Öland.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.